Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás | 2012. Január 25.
Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találtok.
Tamással sülve-főve

Gyömbéres-zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

A keksz hozzávalóit alaposan összekeverjük. Hűtőben legalább 2 órán át dermesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral. A kekszből pingponglabda nagyságú golyókat formázunk, majd lelapítjuk, és a sütőpapírra tesszük. Nem kell megijednünk, ha túl törékenynek találjuk a tésztát, biztosan egyben fog maradni. 10-12 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, dobozba téve hónapokig eláll.

Zöldséges metélt

Hozzávalók:

A mártáshoz:

A zöldségeket vékony metéltre vágjuk. A mártás hozzávalóit összekeverjük. Egy wokot felforrósítunk, beleöntjük az olajat, és a póré kivételével rátesszük a zöldségeket. Hirtelen nagy lángon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pórét is. Rögtön utána ráöntjük a mártást, és összeforraljuk. Közben – úgy időzítve, hogy nagyjából egyszerre készüljön a zöldséggel – sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, és öblítés nélkül a zöldségekhez adjuk. Jól összeforgatjuk, és friss korianderrel megszórva tálaljuk.

Gyömbéres kacsa

Hozzávalók:

A fokhagymát karikára vágjuk, a zöld citrom héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk, a chilit felkarikázzuk. Az olajakkal, a sóval és a gyömbérporral összekeverjük. A megtisztított kacsacombokat beleforgatjuk a pácba, és egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap betesszük egy lábosba, ráöntjük az összes páclevet, 2 dl vizet öntünk alá, és fedő alatt egészen kis lángon puhára pároljuk. Kb. 2 óra. Sült zöldségekkel és gyümölcsökkel, esetleg pirított tésztával is kínálhatjuk.
 
TIPP: természetesen másfajta tésztával (durum) is készülhet.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version