nlc.hu
Aktuális
Tamással sülve-főve

Tamással sülve-főve

Bereznay Tamás, a Pesti Disznó Bisztró konyhafőnöke külföldi útjairól, otthon főzött ételekről és a rovat kulisszatitkairól is ír blogjában, amelyet a www.bereznaytamas.blogspot.com oldalon találtok.
Tamással sülve-főve

Tamással sülve-főveGyömbéres-zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 17 dkg kókuszreszelék
  • 17 dkg zabpehely
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg barna cukor
  • 3 ek. golden/nádcukor/szirup
  • 1 ek. gyömbérpor
  • 1 tk. szódabikarbóna

A keksz hozzávalóit alaposan összekeverjük. Hűtőben legalább 2 órán át dermesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral. A kekszből pingponglabda nagyságú golyókat formázunk, majd lelapítjuk, és a sütőpapírra tesszük. Nem kell megijednünk, ha túl törékenynek találjuk a tésztát, biztosan egyben fog maradni. 10-12 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, dobozba téve hónapokig eláll.

Tamással sülve-főveZöldséges metélt

Hozzávalók:

  • 25 dkg széles metélt
  • 1 szál sárgarépa
  • 15 cm póréhagyma
  • 1/6 fejes káposzta
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 csokor koriander
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 cm friss gyömbérgumó
  • 2 ek. olaj

A mártáshoz:

  • 3 ek. sós szójaszósz
  • 1 ek. szezámolaj
  • 1 ek. méz
  • ½ dl víz

A zöldségeket vékony metéltre vágjuk. A mártás hozzávalóit összekeverjük. Egy wokot felforrósítunk, beleöntjük az olajat, és a póré kivételével rátesszük a zöldségeket. Hirtelen nagy lángon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pórét is. Rögtön utána ráöntjük a mártást, és összeforraljuk. Közben – úgy időzítve, hogy nagyjából egyszerre készüljön a zöldséggel – sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük, és öblítés nélkül a zöldségekhez adjuk. Jól összeforgatjuk, és friss korianderrel megszórva tálaljuk.

Tamással sülve-főveGyömbéres kacsa

Hozzávalók:

  • 4 db kacsacomb
  • 1 ek. gyömbérpor
  • 2 ek. édes szójaszósz
  • 1 tk. tengeri só
  • 2 db friss chili
  • 1 ek. szezámolaj
  • 4 ek. étolaj
  • 1 db zöld citrom
  • 4 gerezd fokhagyma

A fokhagymát karikára vágjuk, a zöld citrom héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk, a chilit felkarikázzuk. Az olajakkal, a sóval és a gyömbérporral összekeverjük. A megtisztított kacsacombokat beleforgatjuk a pácba, és egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap betesszük egy lábosba, ráöntjük az összes páclevet, 2 dl vizet öntünk alá, és fedő alatt egészen kis lángon puhára pároljuk. Kb. 2 óra. Sült zöldségekkel és gyümölcsökkel, esetleg pirított tésztával is kínálhatjuk.
 
TIPP: természetesen másfajta tésztával (durum) is készülhet.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Tamással sülve-főveA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Soma – „Cigány lányokat tanítok meditálni”
  • Minden sikeres don mögött áll egy donna?
  • Jelmezbál lesz nálunk!
  • A spiritualitás dicsérete
  • Neveljen orchideát!
  • A színek hatása
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top