30 perc alatt

Tobai Róbert | 2012. Február 01.
Rántott húsgolyó sajttal töltve, hagymás-körtés karaj és csirkemájas bagett sült zöldségekkel...
30 perc alatt

Rántott húsgolyó sajttal töltve

Hozzávalók:

A darált húst egy keverőtálba helyezzük. A megpucolt vöröshagymát finomra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, és hozzáadjuk a darált húshoz. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a húshoz adjuk a tojássárgájával együtt. Sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük. A petrezselymet finomra vágjuk, szintén hozzáadjuk. Az egészet jó alaposan összekeverjük.
A sajtot 1,5×1,5-ös kockákra vágjuk, és mindegyik kocka köré helyezünk a fűszeres darált húsból, majd golyóvá formázzuk. (Ne legyenek túl nagyok a golyók, hogy könnyen átsüljenek.) A hagyományos módon panírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban, közepes lángon megsütjük, majd tálaljuk.

Hagymás-körtés karaj

Hozzávalók:

A sertéskarajt hosszanti irányban vékonyan bevágjuk, majd ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, és csak egy ütésnyit ütünk rá a klopfolóval. Mindkét oldalát besózzuk és megszórjuk durva borssal. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, majd a karajszeletek mindkét oldalát nagy lángon, hirtelen pirosra sütjük. Kivesszük a serpenyőből, és egy hőálló tálba helyezzük.
A lila hagymát megpucoljuk, cikkekre vágjuk. A serpenyőben visszamaradt olajba tesszük, és lassú tűzön pirítani kezdjük. Közben a körtéket megmossuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, majd felcikkezzük, és a serpenyőbe dobjuk. A hagymát a körtével együtt elősütjük, egy kevés vizet öntünk alá (kb. fél dl), hogy a gőzben kissé megpuhuljon. (Nem szabad nagyon megpuhítani!)
A hagymás körtét a hőálló tálba helyezett karajra öntjük, rámorzsoljuk a kéksajtot. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, majd tálaljuk.

 

Csirkemájas bagett sült zöldségekkel

Hozzávalók:

A csirkemájat megtisztítjuk, a darabokat kettévágjuk. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, majd annyira elősütjük benne a májat, hogy nyers színét elveszítse. Kivesszük a serpenyőből, félretesszük.

Egy másik serpenyőben karamellizáljuk a mézet, majd hozzáadjuk a megpucolt, félfülre (először félbe, majd szeletekre) vágott hagymát, és lepirítjuk benne. Hozzáadjuk a mustárt, azt is lepirítjuk, majd beletesszük a ketchupot és a szójaszószt.
A paprikákat és a megtisztított sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, és a hagymás keverékhez adjuk. Kevés vizet (kb. 1 dl) teszünk hozzá, hogy egy kis leve legyen, és összeforraljuk. Sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt, majd beletesszük a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot és az elősütött májat. Rövid ideig forraljuk, hogy a máj belül ne legyen véres. Ha szükséges, adhatunk még hozzá kevés vizet, a végén egy sűrű ragut kell kapnunk.
A bagetteket hosszában félbevágjuk, és egyenletesen elosztjuk bennük a ragut.

Tipp: A darált hús lehet sertés, de készülhet pulykacombból is.

 

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Exit mobile version