Rántott húsgolyó sajttal töltve
Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús,
- fél fej vöröshagyma,
- 1 darab zsemle,
- só, bors,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 15 dkg cheddar sajt,
- 8 dkg liszt a panírozáshoz,
- 3 tojás + 1 tojássárgája,
- 20 dkg zsemlemorzsa a panírozáshoz
A darált húst egy keverőtálba helyezzük. A megpucolt vöröshagymát finomra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, és hozzáadjuk a darált húshoz. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a húshoz adjuk a tojássárgájával együtt. Sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük. A petrezselymet finomra vágjuk, szintén hozzáadjuk. Az egészet jó alaposan összekeverjük.
A sajtot 1,5×1,5-ös kockákra vágjuk, és mindegyik kocka köré helyezünk a fűszeres darált húsból, majd golyóvá formázzuk. (Ne legyenek túl nagyok a golyók, hogy könnyen átsüljenek.) A hagyományos módon panírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban, közepes lángon megsütjük, majd tálaljuk.
Hagymás-körtés karaj
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéskaraj,
- só,
- durva borskeverék,
- olaj a sütéshez,
- 4 fej lila hagyma,
- 4 körte (nem túl puha),
- 20 dkg kéksajt
A sertéskarajt hosszanti irányban vékonyan bevágjuk, majd ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, és csak egy ütésnyit ütünk rá a klopfolóval. Mindkét oldalát besózzuk és megszórjuk durva borssal. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, majd a karajszeletek mindkét oldalát nagy lángon, hirtelen pirosra sütjük. Kivesszük a serpenyőből, és egy hőálló tálba helyezzük.
A lila hagymát megpucoljuk, cikkekre vágjuk. A serpenyőben visszamaradt olajba tesszük, és lassú tűzön pirítani kezdjük. Közben a körtéket megmossuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, majd felcikkezzük, és a serpenyőbe dobjuk. A hagymát a körtével együtt elősütjük, egy kevés vizet öntünk alá (kb. fél dl), hogy a gőzben kissé megpuhuljon. (Nem szabad nagyon megpuhítani!)
A hagymás körtét a hőálló tálba helyezett karajra öntjük, rámorzsoljuk a kéksajtot. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, majd tálaljuk.
Csirkemájas bagett sült zöldségekkel
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemáj (szív nélkül),
- kevés olaj,
- 2 ek. méz,
- 3 fej vöröshagyma,
- 2 ek. mustár,
- 1 kk. szójaszósz,
- 2 ek. ketchup,
- 1 tv-paprika,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 piros kaliforniai paprika,
- só,
- 1 dl tejföl,
- 3 paradicsom,
- 4 darab 20 cm-es bagett
A csirkemájat megtisztítjuk, a darabokat kettévágjuk. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, majd annyira elősütjük benne a májat, hogy nyers színét elveszítse. Kivesszük a serpenyőből, félretesszük.
Egy másik serpenyőben karamellizáljuk a mézet, majd hozzáadjuk a megpucolt, félfülre (először félbe, majd szeletekre) vágott hagymát, és lepirítjuk benne. Hozzáadjuk a mustárt, azt is lepirítjuk, majd beletesszük a ketchupot és a szójaszószt.
A paprikákat és a megtisztított sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, és a hagymás keverékhez adjuk. Kevés vizet (kb. 1 dl) teszünk hozzá, hogy egy kis leve legyen, és összeforraljuk. Sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt, majd beletesszük a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot és az elősütött májat. Rövid ideig forraljuk, hogy a máj belül ne legyen véres. Ha szükséges, adhatunk még hozzá kevés vizet, a végén egy sűrű ragut kell kapnunk.
A bagetteket hosszában félbevágjuk, és egyenletesen elosztjuk bennük a ragut.
Tipp: A darált hús lehet sertés, de készülhet pulykacombból is. |
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Máté Péter-dalok mai sztároktól
- A gyerek csak okozzon problémákat
- 25 évet alszunk át
- Üzletanyuk
- II. Erzsébet 60 éve a trónon
- 30 perc alatt
- Dr. Vekerdy Tamás rovata
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!