Egy ország készül a -20 fokos hidegre

nlc | 2012. Február 02.
Több éve nem volt olyan hideg, mint amilyen most jön. Lesz, ahol –23 fokos faggyal büntet a tél – Szabolcstól Vas megyéig mindenütt készültségben.

A tavaszias melegek után most örülhetünk, mert végre igazi havunk lesz, jöhet a szánkó és a síléc, a budapesti Mangalicafesztiválon pedig minden eddiginél több szilvapálinka fogy majd, ugyanakkor nyűgünk is lesz bőven a nappal akár mínusz 15-17 fokkal támadó téllel. A fűtésszámlánk az egekbe szökik, havat lapátolhatunk reggelente, és sokfelé szétfagynak majd a vízvezetékek, de az ország működését alapvetően befolyásoló problémákra is felkészülhetünk.

Akadozó közlekedés

A várható mínuszok nem jelentenek mindenkori hidegrekordot, de az utóbbi években nem volt ilyen hideg télen. Pár napig még csak a hőmérséklettel lesz gondunk, de hétvégére megérkezik a hó is: először délkeleten kezdődik kisebb havazás, szombat–vasárnapra ez átterjed az ország többi részére is. Hó is lesz, de egyelőre nincs hír hatalmas mennyiségről: délkeleten akár 30-35 centi is lehet. Mindannyian tudjuk, mit jelent ez: hótorlaszokkal küszködő kotrógépeket, koccanásokat, késéseket.

A MÁV-nál már hét elején sajtóközleményben nyugtatták a népet: felkészültek a rendkívüli hidegre, ellenőrizték a hidraulikus és a villamos váltókat, felmérték „a hóakadályok elhárításához szükséges eszközök állapotát” és a rendelkezésre álló mennyiséget. „Azt tanácsoljuk az utasoknak, ha nem érzik megfelelőnek egy kocsi belső hőmérsékletét, forduljanak a jegyvizsgálóhoz, aki a lehetőségeihez mérten intézkedik a komfortos utazás érdekében.” Megnyugtató.

És bár a buszok mostanában sokszor leálltak, a BKV-nál azt mondják, a társaság szolgáltatásaiban tapasztalható fennakadásokért (legalábbis eddig) a fagy nem okolható: „a kocsiállások nem a hideg időjárás miatt következtek be, hanem különböző műszaki okok miatt, a mérték pedig nem tér el az elmúlt években a téli időszakban megszokottól”. Bár ez csak részben meggyőző, azért az autósoknak tanácsolható, hogy komolyabb hóakadályok esetén ne induljanak hosszabb autóútra.

Vigyázzunk egymásra!

Hogy most tényleg komoly a helyzet, azt talán az is alátámasztja, hogy a Belügyminisztérium is intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében: például lovas rendőrök járják a nehezebben megközelíthető tanyákat, és naponta ellenőrzik, hogy az ott élő időseknél minden rendben van-e, be tudtak fűteni vagy sem. 

Az ÁNTSZ hivatalos Facebook-oldalán oszt tanácsokat, kiemelve, hogy veszély fenyegeti az időseket, csecsemőket, kisgyermekeket és a betegeket. Télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. „Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után három–hét nappal mutatható ki” – írják. Hogy mennyire veszélyes lehet az alacsony hőfok, mutatja, hogy a szomszédos Romániában február első napjaiban már nyolcan haltak meg a rendkívüli hideg miatt.

A kisállatok jobban fáznak

A kedvtelésből tartott kistestű yorkik és csivavák gazdái joggal aggódnak. A kutyaruha ilyenkor nem ostoba nagyvárosi hóbort, sőt gyakorló kutyások a kutyacipőn sem nevetnek: az utcai sózás komolyan felmarhatja a négylábúak talpát.

Készítsük fel a gyerekeket is

Bár ilyen hidegben nincs nagy kedvünk az utcára merészkedni, Folk Florina védőnő nem javasolja a teljes bezárkózást: „Kenjük be jó alaposan zsíros krémmel a gyerekek arcát, mert a nagy hideg szárítja a bőrt, és természetesen ne maradjunk sokáig a szabadban.”
A nagy hidegnek és a hónak vannak pozitív hatásai is: nemcsak mi, emberek viseljük nehezen a mínusz húszat, de a kórokozók is lelassulnak ilyenkor, ráadásul havazás után még a levegő is tisztább, mint egyébként, úgyhogy a rövid séták kifejezetten javasoltak.

„Ha elmegy az áram, akkor fűtés sem lesz”

Andalikné Mike Szilvia, háromgyermekes édesanya az ország legkeletibb csücskében, az Ukrajnától 10 kilométernyire fekvő Jándon lakik, családi házban. „Egyrészt örülök a hidegnek, mert azt tapasztaltam, hogy ilyenkor tényleg kevesebb a fertőzés, és már előre nagy szánkózásokra, vidám hócsatákra számítunk. Másrészt viszont… kombikazános fűtésünk van, és ha elmegy az áram, akkor elmegy a fűtés is. Úgyhogy már megbeszéltük a barátokkal, rokonokkal, hogy ha így alakulna, náluk húzzuk ki ezeket a napokat.”
A hótorlaszokra és ellátási gondokra is felkészült Szilvia, de csak annyira, mint egy hosszú hétvégére: két-három napi élelmet vásárolt, és reméli, hogy minden simán fog menni a hófúvásos hétvégén.

Bodorkós Zsófia, kétgyermekes szombathelyi anyuka az ország másik végében jóval szerencsésebb helyzetben van: „Nálunk is egyre hidegebb van, de nem aggódom. A gyerekek még kicsik, nem járnak bölcsibe, úgyhogy ki sem kell mozdulnunk a házból. Cserépkályhával fűtünk, van egy teli fagyasztóládánk, és a konyhai kályhánk tetején még főzni is tudok, szóval megoldjuk. Bezárkózunk a jó melegbe, csak sétálni megyünk ki a ropogós hóra.”

Schirilla dafke átússza

Szerencsére vannak stabil pontok az ország életében, ilyen a tűzijáték, a folytonos panaszkodás, és hát a jó Schirilla, aki szándékai szerint most is át fogja úszni a Dunát, legyen akár mínusz ezer fok és hóvihar.
Mint az 50 éves sportember elmondta, nem számít a kemény fagy és a jeges víz, szombat délután mindenképp csobbanni fog a váci Dunánál. Ha sikerül, az valóban lenyűgöző teljesítmény lesz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága közleményben kérte, hogy fokozottabban figyeljünk a rászorulókra, és ha szükséges, hívjuk a 112-es telefonszámot. (További információk a veszélyeztetett hajléktalanokról a www.diszpecserportal.hu oldalon és a www.hajlektalan.info weblapon olvashatók.)

Exit mobile version