Gyerekkoromban a csalamádé, a paradicsomsaláta, a tojásos nokedlihez fogyasztott fejes saláta, illetve a tejfölös uborkasaláta merítette ki a saláta fogalmát. Mára azonban sokkal összetettebb fogás, bár sokan (főleg a férfiak) tiltakoznak, hogy a zöld levelekkel nem lehet jóllakni. Ám egy kis fantáziával dúsíthatjuk hússal, gabonafélékkel (bulgur, rizs, köles stb.), főtt tésztával, olajos magvakkal (dió, mogyoró, kesudió, fenyőmag), friss csírákkal. A zöldségek lehetnek pároltak vagy frissek. Komoly jelentősége van az önteteknek, dresszingeknek is. Ezek lehetnek majonézesek vagy olajosak. Az egyik alapöntet a vinaigrette (ejtsd: vinegrett), ami egy francia ecet-olaj öntet, melyet elsősorban zöldsaláták esetében használunk. Elkészítése pofonegyszerű: egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és bors. Ezt dúsíthatjuk mustárral, játszhatunk az ízesítésekkel, az ecetet lecserélhetjük citrom/lime vagy narancs levére is. Érdemes figyelni rá, hogy a vinaigrette-tel csak tálalás előtt forgassuk össze a salátát, hogy éppen csak bevonja a leveleket, és roppanósak maradjanak.
Zöldségsaláta csirkemellkockákkal
Hozzávalók 4 személyre előételként:
- 1 fej brokkoli,
- 20 dkg zöld hüvelyű bab,
- 10 dkg kígyóuborka,
- 15 dkg szárzeller,
- 5 dkg aszalt paradicsom,
- 15 dkg csirkemellfilé,
- só, frissen őrölt bors,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 evőkanál vaj
Az öntethez:
- 6 evőkanál olívaolaj,
- 1,5 evőkanál citromlé,
- 6 levél menta, só, bors
A zöldségeket megmossuk. A brokkolit apró rózsákra szedjük, sós vízben pár perc alatt megpároljuk, majd jeges vízben leöblítjük. Ugyanabban a vízben megpároljuk a babot is, azt is jeges vízbe mártjuk, majd félbevágjuk. Az uborkát apró kockákra, a szárzellert 2 mm-es szeletekre daraboljuk. Az aszalt paradicsomot is felaprózzuk. A zöldségeket egy nagy tálban összekeverjük. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. Előmelegítünk egy serpenyőt, beleöntjük az olívaolajat, beletesszük a csirkemellet, és minden oldalát pirosra sütjük. A végén a vajjal meglocsoljuk. Kihűtjük, felkockázzuk, majd a zöldségekhez keverjük. Az öntethez a hozzávalókat összeturmixoljuk, és összeforgatjuk vele a zöldségeket.
Tipp: Megbolondíthatjuk a salátát csonthéjasokkal is, például (pirított) dióval, kesudióval, fenyőmaggal, napraforgómaggal.
Hozzávalók 4 személyre előételként:
- 15 dkg bébispenót,
- 20 db koktélparadicsom (vegyesen piros és sárga),
- 20 dkg görögdinnye,
- 20 dkg mozzarella,
- néhány szelet kenyér
Az öntethez:
- 6 evőkanál olívaolaj,
- 2 evőkanál málnaecet,
- só, frissen őrölt bors,
- 5 evőkanál bazsalikomlevél
A bébispenótot megmossuk, majd salátacentrifuga vagy papírtörlők segítségével leszárítjuk. A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk. A dinnyét kimagozzuk, húsát karalábévájóval kivájjuk. A mozzarellát apró falatokra tépkedjük. Az öntetet botmixerrel felhabosítjuk. A saláta összeállítása: a spenótot a paradicsomokkal, a dinnyével és a sajttal összekeverjük, majd az öntettel meglocsoljuk és összeforgatjuk. A kenyeret pirítva, kevés olívaolajjal meglocsolva kínálhatjuk mellé is, de felkockázva bele is tehetjük.
Olaszos tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre előételként:
- 20 dkg tészta,
- 12 darab koktélparadicsom,
- 3 evőkanál magozott fekete olívabogyó,
- 15 dkg levegőn szárított sonka (pl. prosciutto crudo),
- 5 dkg ruccola, 3 dkg fenyőmag
Az öntethez:
- 10 evőkanál olívaolaj,
- 3 evőkanál balzsamecet,
- 1 evőkanál reszelt parmezán, só,
- frissen őrölt bors
A tésztának vizet forralunk, és az utasításnak megfelelően kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, majd kiterítjük egy tálcára. A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk. Az olívabogyókat szintén félbevágjuk. A szárított sonkaszeleteket összetekerjük, majd falatnyi darabokra vagdossuk. A ruccolát megmossuk, leszárítjuk. A fenyőmagot száraz serpenyőben megillatosítjuk. Az öntetet botmixerrel egyneműsítjük, krémesítjük. A tésztát összekeverjük a paradicsommal, az olívabogyóval, a ruccolával, megszórjuk a sonkával és a fenyőmaggal. Az öntettel összeforgatjuk, tálaljuk.
Tipp: Tésztából célszerű olyat választani, ami bordázott, hogy rátapadjon az öntet, például pennét, radiatorit.