Egyre több férfi plasztikáztatja a mellét

nlc | 2012. November 29.
Egyre több férfi fekszik kés alá amiatt, mert túlságosan "nőies" a melle. Az orvos szerint indokolt a beavatkozás.

Az Egyesült Királyságban folyamatosan emelkedik azon férfiak száma, akik mellkisebbítő műtétet kérnek. Tavaly csaknem nyolcszáz ilyen beavatkozás történt – ami több mit kétszerese az öt évvel ezelőtti számnak.

A mellszövet-túltengés, vagyis a „gynecomastia” ismert állapot az orvosok előtt. Lényegében arról van szó, hogy a kelleténél több a zsírszövet a férfimellkason, ami gyakran okoz kellemetlen érzést és a mellbimbó-túlérzékenységét. A jelenség jellemzően pubertáskorban kezdődik, de 30 százalékban középkorúak és idősebbek is érintettek.

A 29 éves Ayo Adesina gyerekkorában tapasztalta az első tüneteket. „Nyolc- vagy kilencéves lehettem, amikor az osztállyal elmentünk úszni, és észrevettem, hogy az én mellkasom másképp néz ki, mint a többi fiúé – meséli. – Sokan ugrattak ezzel, ami nagyon bántott. Amikor pedig később a strandon, de még a barátnőm előtt sem szívesen vetkőztem le, úgy döntöttem, ideje tenni valamit.”
Adesina kifizette a műtétet, és nagyon elégedett az eredménnyel: „Tudom, hogy nincs egy Schwarzenegger-testem, de nem is ez volt a cél.”

Sokan azt feltételezik, hogy a gynacomastia oka egyszerűen az elhízás, és a nőies mellű férfiaknak csak gyakrabban kéne járni az edzőterembe és megszabadulni a kalóriadús ételektől. Ám orvosi vélemények szerint azonban a dolognak köze lehet a felborult hormonháztartáshoz is.

„Az utóbbi években szerencsére egyre inkább elfogadott a plasztikai sebészet – nyilatkozta Neil Bulstrode londoni plasztikai sebész. – Ez olyan eset, amikor valóban szükség van rá, hiszen ma már egyszerű, biztonságos eljárással dolgozunk, és az eredmény hatalmas változást hoz az illető önbizalmában és életminőségében.”

Exit mobile version