Lisztmentes mandulapuding
Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg őrölt mandula
• 10 dkg vaj
• 5 ek. cukor
• 2 ek. habtejszín
• fél citrom reszelt héja
• 2 egész tojás
• 2 tojássárgája
• 4-5 csepp keserűmandula-aroma
Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra. Egy kis lábosban olvasszuk fel a vajat, majd tegyük át egy edénybe, keverjük hozzá az összes többi hozzávalót, és öntsük egy tűzálló formába. Süssük 35-40 percig. Kínálhatunk mellé könnyű lekvárt, gyümölcsöt is.
Túróval és szalonnával töltött gombafejek
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg nagy fejű csiperke
• 1 fej vöröshagyma
• 25 dkg túró
• 15 dkg kolozsvári szalonna
• 1 dl tejföl
• 1 tojás
• só, bors, pirospaprika
• 1 csokor petrezselyem
• napraforgóolaj
A sütőt melegítsük elő 230 ºC-ra. Mossuk meg a gombákat, vegyük ki a tönkjüket. A tönköket vágjuk egészen apróra. A kockázott hagymát a szintén kockázott szalonnával együtt kevés olajon dinszteljük puhára, adjuk hozzá a felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük pirospaprikával, majd pároljuk puhára a gombát. Vegyük le a tűzről, keverjük el a túróval, a tejföllel, a tojással, az aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk a tölteléket. A gombafejeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük meg őket olajjal, enyhén sózzuk a kalapok belsejét, majd töltsük bele a tölteléket. Süssük készre 25-30 perc alatt.
Narancsos sütőtökleves tökmagos ropogóssal
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• 1 db narancs
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek. szárított erős paprika vagy 1 tk. chilikrém
• 1,5 dl főzőtejszín
• só, bors
A ropogóshoz:
• 25 dkg leveles tészta
• 10 dkg hámozott tökmag
• 1 tojás
• 3-4 dkg parmezán
A sütőtököt kockázzuk fel, a hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Tegyük fel őket 8 dl vízbe főni. Facsarjuk hozzá a narancs levét, adjunk hozzá sót, frissen őrölt borsot. Lefedve, takaréklángon forraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak, ekkor adjuk hozzá a tejszínt, egyet forraljunk rajta, majd turmixoljuk le a levest, és ízesítsük az erős paprikával vagy a chilikrémmel. A ropogóshoz a leveles tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki 3 mm vékonyra. Kenjük meg a felvert tojással, sózzuk, szórjuk meg frissen őrölt borssal. Szórjuk rá a tökmagot, nyomkodjuk bele, reszeljük rá a sajtot. Éles késsel csíkozzuk fel a tésztát, a sütőpapírral együtt helyezzük át egy tepsire, és 220 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt. A levest a tökmagos ropogóssal tálaljuk.
Sütőtökös lencsesaláta
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg sütőtök,
• 1 konzerv apró szemű lencse (400 gr),
• 5 dkg madársaláta,
• 1 ek. frissen facsart citromlé,
• 2 ek. szójaszósz,
• 1 ek. méz,
• frissen őrölt bors,
• 3 evőkanál olívaolaj
Hámozzuk meg a tököt, vágjuk fel kb. 1 cm x 1 cm-es kockákra. 1 evőkanál olívaolajon, teflonserpenyőben grillezzük szép ropogósra, puhára a tököket. Csak rázogassuk, ne keverjük, hogy ne törjön össze. A kész tökhöz keverjük óvatosan a lecsöpögtetett lencsét, amikor kihűlt a keverék, adjuk hozzá a madársalátát is. Keverjük el a citromlevet a mézzel, a maradék olívaolajjal, locsoljuk az öntetet a salátára, majd végül locsoljuk meg a szójaszósszal. Sózni nem szükséges, a szójaszósz miatt. Őröljünk rá frissen borsot, és így tálaljuk.
Sütőben rántott csirkemell csípős céklasalátával
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 közepes cékla,
• só, bors,
• 15-20 friss mentalevél,
• 1 gerezd fokhagyma,
• 4-5 szál újhagyma,
• 1 db szárított erős paprika,
• 3 ek. borecet + a céklafőzéshez,
• 2 ek. méz,
• 1 dl extra szűz olívaolaj + a csirkéhez,
• 60 dkg csirkemellfilé,
• tojás, morzsa, liszt a panírozáshoz
A céklákat hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd ecetes, sós vízben főzzük puhára. Az olajat keverjük össze a mézzel és a borecettel. Morzsoljuk hozzá a csípős paprikát, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és mentát, a felkarikázott újhagymát. Öntsük a leszűrt céklára, tegyük hűtőbe, hogy összeérjen. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, hagyományos módon panírozzuk be. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg kevés olajjal, 230 ºC-on süssük 45-50 perc alatt készre. A céklasalátával tálaljuk.
Kelbimbós-angolszalonnás tészta
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg fusilli (orsótészta)
• 40 dkg kelbimbó
• 25 dkg angolszalonna
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 ek. olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
Az angolszalonnát vágjuk vékony csíkokra, olívaolajon süssük ropogósra, a sütési idő felénél adjuk hozzá az aprított fokhagymát. Borsozzuk, sózni nem szükséges, ha a szalonna sós. Fazékban forraljunk vizet, ha felforrt, sózzuk, főzzük puhára a kelbimbót, majd csepegtessük le, szedjük a szalonnára, pirítsuk át. Őröljünk rá borsot. Lobogó, sós vízben főzzük ki a tésztát, majd szűrjük le, és keverjük el a zöldséges-szalonnás résszel. Azonnal tálaljuk.
Sárgarépakrém pirítósra
Hozzávalók 4 személyre:
• 35 dkg sárgarépa,
• 3 evőkanál natúr joghurt,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 mk. őrölt fahéj,
• 1 mk. őrölt római kömény,
• negyed citrom,
• 1 csapott tk. chilikrém,
• 1 mk. fehérborecet,
• frissen őrölt bors,
• 2 ek. napraforgóolaj vagy nem túl karakteres, lágy ízű olívaolaj + olívaolaj a répasütéshez
A répákat pucoljuk meg, daraboljuk, majd hosszában vágjuk őket ketté. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal, tegyük a sütőbe 220 ºC-on sülni 20 percet, míg megpuhul, enyhén megpirul. Tegyük a répákat a botmixer táljába, adjuk hozzá a joghurtot és a napraforgóolajat vagy az extra szűz olívaolajat, illetve a pucolt fokhagymákat. Pürésítsük krémesre. Ízesítsük a fahéjjal, a római köménnyel, pár csepp citromlével, a fehérborecettel és a chilikrémmel. Pirítósra kenve tálaljuk.