Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Napi tökrecept: sütőtökös pite

Beindult a tökszezon, ezért kedvcsinálónak egy héten keresztül minden napra adunk egy tökös receptet. Még ugyan nem a legédesebb, de pitének már pont megteszi. Most az amerikaiak hagyományos sütije következik.

Na persze, ha azt mondjuk, hogy pumpkin pie, az sokkal elegánsabb, de ne szépítsünk, ez bizony egy egyszerű tökös pite, amin a krém ropogós omlós tésztán sül igazán édesre. Imádjuk. 

Sütőtökös pite

Hozzávalók egy kör alakú pitesütőnyi adaghoz :

  • 15 dkg (ha kevés lenne, akkor még mehet hozzá, függ a liszt és a vaj minőségétől) liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 10 dkg (hideg, felkockázott) vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 4 evőkanál víz

Töltelék:

  • 2 dn tojás
  • 0,8 dl tejszín
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 18 dkg (helyettesíthető mascarponéval is) barnacukor
  • 50 dkg sütőtök
  • fél teáskanál (elhagyható) őrölt gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fontos, hogy minden hideg legyen, majd lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.

A tököt felvágjuk, majd 180-200 fokos sütőben pirosra sütjük. Ha kihűlt, keverjük össze a krém többi hozzávalójával.

Ha a tészta pihent, akkor nyújtsuk ki és tegyük egy kivajazott piteformába, majd rakjunk rá sütőpapírt, és szórjunk bele babot vagy lencsét. Ez azért kell, hogy a tészta ne púposodjon fel. 180 fokos sütőben süssük 10 percig, majd vegyük ki a babot és a sütőpapírt, és öntsük rá a krémet.

További 20-30 percig süssük, hogy a krém kicsit megszilárduljon. Langyosan, vaníliafagyival tálaljuk.

Címlap

top