Főzzünk zsenge zöldségekből!

nlc | 2013. Április 10.
Végre itt a friss zöldségek szezonja, ideje beépíteni az étrendünkbe a zsenge retket, újhagymát, salátát, karalábét és medvehagymát. Ruprecht László és Hernyák Tomi néhány gyorsan elkészíthető, vitamindús zöldséges fogást, illetve egy könnyű tavaszi desszertet ajánl.
Főzzünk zsenge zöldségekből!

Tavaszi zöldsaláta csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 egész csirkemellfilé
• 3 ek méz
• fél csokor friss tárkony
• 6 ek fehérborecet
• só, fehér bors
• 1,5 dl olívaolaj + a zöldségek sütéséhez
• 1 db fejes saláta
• 8 db retek
• 8 db koktélparadicsom
• 1 kisebb padlizsán
• 1 db kápia paprika
• 12 db bazsalikomlevél

Egy kis lábosban felhevítjük a mézet, beletesszük az aprított tárkonyt, és felengedjük a fehérborecettel. Kb. 1 percig forraljuk, majd félretesszük és lehűtjük. Sóval, borssal ízesítjük, folyamatos kevergetés mellett belecsurgatjuk az olívaolajat. A fejes salátát négybe vágjuk, megmossuk. A megmosott retkeket és a koktélparadicsomokat félbevágjuk. A padlizsánt felkarikázzuk, a paprikát kimagozzuk, csíkokra vágjuk, mindkettőt besózzuk, 10 percet állni hagyjuk, és forró serpenyőben kevés olívaolajon megsütjük. Az összes zöldséget egy nagy keverőtálba tesszük, és ráöntjük a tárkonyos dresszinget. Hozzátépkedjük a bazsalikomlevelet. A csirkemellet sóval, borssal ízesítjük, kevés olívaolajban minden oldalát megpirítjuk, majd tepsibe tesszük, és 180 oC-os sütőben 12 percig sütjük. Felszeletelve adjuk a salátához.

Újhagyma-krémleves sonkával

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 szál sárgarépa
• 1 kisebb zellergumó
• 3 csokor újhagyma
• 4 ek vaj
• 3 szál kakukkfű
• 3 db babérlevél
• 2 szál lestyán
• só, fehér bors
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 1,5 l zöldségleves vagy víz
• 2 ek étkezési keményítő
• 2 dl főzőtejszín
• 10 dkg füstölt, szeletelt sonka

A megtisztított sárgarépát és zellert nagyon apró kockára vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, majd az egészet 2 evőkanál vajon kb. 1-1,5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet és a lestyánt, sóval, borssal ízesítjük, majd felengedjük a fehérborral. 2-3 percig forraljuk, majd felengedjük az egészet a zöldséglevessel/vízzel, és 30-40 percet főzzük. Kivesszük belőle a babérlevelet és összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt összemelegítjük a tejszínnel és a maradék vajjal, majd a vékony csíkokra vágott sonkával tálaljuk.

Kolbászos-zsendicés vendégváró falat

Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg vajas tészta (mirelit)
• kevés vaj
• 20 dkg zsendice vagy natúr krémsajt
• 1 ek tökmagolaj
• só, bors
• 2 szál friss rozmaring
• 10 dkg füstölt kolbász
• 10 darab retek
• fél dl olívaolaj
• 14 db bazsalikomlevél

A vajas tésztát feldaraboljuk, kivajazott tepsiben, 200 oC-on megsütjük, majd félretesszük. A zsendicét/krémsajtot összekeverjük a tökmagolajjal, sóval és a finomra vágott rozmaringgal. A kolbászt apró kockára vágjuk, a megtisztított, felnegyedelt retket sós, borsos olívaolajban átforgatjuk. A tésztalapokra ráformázzuk az ízesített zsendicét, majd rászórjuk a retket, a kolbászdarabokat és a bazsalikomleveleket.

Karalábéfőzelék sült oldalassal

Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg oldalas
• só, bors, szerecsendió
• 1 kg mangalicazsír
• 1 fej vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
• 6 db babérlevél
• 2-2 szál kakukkfű és rozmaring
• 4 db karalábé
• 1 ek vaj
• 1 ek olívaolaj
• fél szál póréhagyma
• 5 szál friss tárkony
• 1 l zöldségleves
• 20 dkg shiitake gomba (helyettesíthető csiperkével)
• 1,5 dl főzőtejszín
• negyed csokor petrezselyem

Az oldalast sóval, borssal ízesítjük, kevés olvasztott zsíron minden oldalát körbesütjük, majd tepsibe helyezzük. Közben felolvasztjuk a mangalicazsírt, beledobjuk a megmosott vöröshagymát és fokhagymát, 3 babérlevelet, a kakukkfüvet és a rozmaringot. Ráöntjük a húsra úgy, hogy ellepje, és 90 oC-os sütőbe tesszük. Körülbelül 3 órát sütjük, amíg omlós lesz. A karalábét megtisztítjuk, felkockázzuk. A vaj és olívaolaj keverékén megdinszteljük a finomra vágott póréhagymát, a maradék babérlevéllel és a tárkonnyal ízesítjük. Beletesszük a kockára vágott karalábét, 1-1,5 percig pirítjuk, sóval, frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd felengedjük a zöldséglevessel. Amikor a karalábé majdnem megpuhult, kivesszük a főzelék felét, összeturmixoljuk, majd a másik részhez keverjük. Közben a gombát megmossuk, félbevágjuk, és a főzelékhez keverjük. Kb. 4-5 percig főzzük még, majd összemelegítjük a tejszínnel és a vágott petrezselyemmel. A sült oldalassal tálaljuk.

Medvehagymás-burgonyás tészta sült paprikával

Hozzávalók 4 személyre:
• 3 db kápia paprika
• 1 kisebb szál póréhagyma
• 1 ek mangalicazsír
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 tk fűszerpaprika
• 5 dl zöldségleves
• só, őrölt fűszerkömény
• 60 dkg burgonya
• 2 szál zellerzöld
• 30 dkg tészta
• 8 levél medvehagyma
• 2 ek olívaolaj

A kápia paprikát 200 oC-os sütőben megsütjük. Amikor a héja megbarnult, kivesszük a sütőből, és egy edénybe tesszük, majd lefedjük, hogy könnyebben lejöjjön a héja. Közben a póréhagymát finomra vágjuk, a mangalicazsíron megpirítjuk, hozzáadunk 2 gerezd aprított fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és beletesszük a fűszerpaprikát. Felengedjük a zöldséglevessel, sóval, fűszerköménnyel ízesítjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát, és puhára főzzük. Amikor a burgonya megfőtt, összeturmixoljuk. A sült paprikát megtisztítjuk, összeturmixoljuk sóval, a maradék fokhagymával és a zellerzölddel, majd a burgonyapüréhez keverjük. A tésztát sós forró vízben kifőzzük, közben a medvehagymát az olívaolajon átfuttatjuk, és belekeverjük a leszűrt tésztát. Tálaláskor a tésztát mélytányérba helyezzük, és kanállal ráformázzuk a paprikás burgonyapürét.

Nyúlcomb sült zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 egész nyúlcomb vagy csirkecomb
• só, fehér bors
• 3 ek vaj
• 2 ek olívaolaj
• 8 szál újhagyma
• 4 db kápia paprika
• szál kakukkfű
• 3 gerezd fokhagyma
• 5 dkg zöldborsócsíra (elhagyható)

A nyúl- vagy csirkecombokat sóval, borssal ízesítjük. 1 evőkanál vaj és az olívaolaj keverékén minden oldalát megpirítjuk, majd 2 szál kakukkfűvel, a maradék vajjal és a fokhagymával sütőzacskóba helyezzük. 140 oC-on készre sütjük kb. 1 óra alatt. Az újhagymát (egészben) leforrázzuk, a paprikát kimagozzuk, feldaraboljuk, majd összekeverjük a hagymával, sóval, a maradék kakukkfűvel. A serpenyőbe tesszük, amiben a húst körbesütöttük és megpirítjuk. A húst kivesszük a zacskóból, a pirított zöldségekre helyezzük, és meglocsoljuk a zacskóban lévő szafttal. A zöldborsócsírával díszíthetjük.

Házi túrópuding eperhabbal

Hozzávalók 4 személyre:
• 12 tojássárgája
• 1 l tej
• 6 ek cukor
• 25 dkg túró
• 1,5 dkg zselatin
• 1 db citrom
• 20 dkg eper
• 4 ek eperlekvár
• őrölt fahéj
• 2 ek méz
• 4 dl habtejszín

A tejet felmelegítjük, közben a tojássárgákat cukorral és túróval kikeverjük. Amikor a tej felmelegedett, hozzáadjuk a túrós-tojássárgás masszát, illetve a citrom reszelt héját. 1-2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zselatint, és jól elkeverjük. Poharakba merjük és kihűtjük. Az epret összevágjuk, összekeverjük a mézzel, az eperlekvárral, csipet őrölt fahéjjal, összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a habbá vert tejszínt. A kihűlt túrópuding tetejére kanalazzuk.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Exit mobile version