Gasztro

Tavaszi zsengék: Korianderes karalábéfőzelék

Aranyidő kezdődik! Itt vannak a friss répák, a karalábé, a spárga, és már nem kell sokat várni a zöldborsóra, tökre sem. Az évnek ebben az időszakában tobzódhatunk a vitamindús és egészséges zöldségekben.

Tavaszi zsengékVan, aki a karalábét nyersen is megeszi, sőt a gyerekek között is vannak ilyen szerencsés alkatúak. Le ne szoktassuk őket róla! A karalábé ugyanis tele van ásványi anyaggal, leginkább káliummal, de magnéziumból, jódból, kénből és szelénből is van benne bőven. Nem is beszélve a vitaminokról (A, B1, B2, B6, C…!). Ám ha valaki most dönt úgy, hogy ezentúl több nyers zöldséget eszik, tartson mértéket, vagyis fokozatosan kezdje el a zöldségkúrát. Akinek a gyomra ugyanis még nem szokott az ilyesmihez, eleinte puffadást érezhet. De ez természetes reakció, nem szabad megijedni tőle!

Karalábéból főzhetünk finom levest, tölthetjük, párolhatjuk, ehetjük főzelékként. A karalábélevelek sem csak a nyulak csemegéi, hiszen salátába is tehetjük őket, próbáljuk ki először csak egy-egy levéllel! A fűszerek közül illik hozzá a petrezselyem, a kapor, a lestyán és a borsikafű is.

Kiváló tavaszi egytálétel, ha a karalábéfőzeléket húsgombócokkal együtt főzzük (pulyka- vagy sertéshúsból, úgy elkészítve, mint a töltött paprika töltelékét), a végén a sűríthetjük tejföllel vagy tejszínnel is. Előbbi esetben inkább kaporral, utóbbiban petrezselyemmel dolgozzunk!

A Tamás receptjében olvasható fehér húsú hal lehet harcsa, csuka, keszeg, süllő vagy fogas is.

A magyar spárga a legjobbak egyike, vegyük ezt, ha tehetjük. Egy-két hetes kúrát is tarthatunk vele, hiszen kiváló vesetisztító, és nem fogunk ráunni, olyan sokféleképpen elkészíthető, a levestől egészen a desszertig.

Jó étvágyat kívánunk!

Korianderes karalábéfőzelék halvagdalttal (1 óra)

Hozzávalók: a főzelékhez: 4 karalábé, fél csokor petrezselyem és koriander, só, 2 dl tejszín, só, csipet cukor, vaj; a vagdalthoz: 2 zsemle, 30 dkg fehér húsú darált hal, 1 tojás, fél csokor friss koriander, fél csokor friss petrezselyem, só, tej, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj.

A karalábét megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. Annyi csirkelevesben (leveskockából), esetleg vízben, ami ellepi, fedő alatt feltesszük főni. Kb. 10 perc után levesszük a fedőt és tovább főzzük. (Nem baj, ha közben elfő a levéből.) Ha puha, hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk, és lehúzzuk a tűzről. Ekkor elkeverjük benne a kockákra vágott vajat, és hozzáadjuk a metéltre vágott friss fűszernövényeket. Sóval és kevés cukorral ízesítjük. A vagdalthoz a zsemlét kevés tejbe áztatjuk, majd miután teljesen megpuhult, kinyomkodjuk. Ezután hozzáadjuk a halat és a tojást, valamint az apróra vágott fűszernövényeket. Ízesítjük sóval, alaposan összekeverjük. Egy kanál és a tenyerünk segítségével, nagyobb galuskákat formázunk a masszából, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Tavaszi zsengék

 

A Nők Lapja 16. számában még két igazi tavaszi receptet (Gyömbéres sárgarépaleves, sonkás raviolival, Csőben sült zöld spárga) találhattok!

„Mintha a szüleinkről is szólna”Még több az e heti Nők Lapjából:

Harminc éve együtt, mégis alig ismerik egymást »
D. Tóth Kriszta: „Újkertesházam” »
Tompos Kátya: Mi az, hogy csont nélkül? »
• Nők a startvonalnál – Mi fontos egy pályakezdőnek? »
Pedofilía-botrányok: Krízisben a katolikus egyház »
Életre szóló minta:A tetoválásom én vagyok! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top