Fish & chips mentás zöldborsópürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg zsenge zöldborsó
• 5 dkg vaj
• 1 dl főzőtejszín
• 6-7 levél friss menta
• 50 dkg tengeri halfilé (fagyasztott)
• só, bors
• 2 tojás
• liszt
• zsemlemorzsa a panírozáshoz
• 1 kg (hasáb)burgonya
• olaj a sütéshez
A borsót tegyük fel főni enyhén sós vízbe, amikor puha, szűrjük le. Adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, a mentaleveleket, és botmixerrel pürésítsük simára. A halat teljesen olvasszuk ki. Vágjuk nagyobb hasábokra, sózzuk, borsozzuk, hagyományos módon panírozzuk be, majd bő, forró olajban süssük ropogósra. Kínáljunk mellé hagyományos módon készített sült krumplit.
Húsos rakott krumpli (Lancashire hotpot)
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg sertéshús
• 2 fej vöröshagyma
• 2-3 ek. olívaolaj
• 20 dkg sárgarépa
• 1 púpozott ek. liszt
• 5 dl húsleves
• 2 db babérlevél
• 3-4 db zsályalevél
• 3-4 ek Worcestershire-szósz
• só, frissen őrölt bors
• 1 kg krumpli
• 2 dkg vaj
Egy nagyobb lábosban süssük körbe az olívaolajon a felszeletelt hagymát és a felkockázott húst, majd pirítsuk körbe a megtisztított, felkarikázott répát is. Szórjuk meg a liszttel, forgassuk át, majd öntsük fel a húslevessel! Adjuk hozzá a Worcestershire-szószt, a babér- és zsályaleveleket. Forraljuk 10 percig a ragut! Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Egy tűzálló tálat kenjünk ki a vajjal, az aljára rétegezzük a meghámozott, felszeletelt, nyers krumpli 1/3 részét, sózzuk enyhén, szedjük rá a húsragu felét, újabb réteg krumpli következzen, majd a maradék ragu. A záró sor újra krumpli legyen. Fedjük le a tálat alufóliával, és 180 oC-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percet, majd vegyük le a fóliát, és nélküle süssük további 20 percet. Növelhetjük a hőfokot, hogy szép pirosra süljön a krumpli.
Mini húsos piték
Hozzávalók 4 pitéhez:
• 1 fej vöröshagyma
• olaj
• 15-15 dkg darált sertés- és marhahús
• 1 gerezd fokhagyma
• só, bors, szerecsendió
• 10 dkg főtt, áttört krumpli (1 nagyobb szem)
• 1 csapott ek. mustár
• 30 dkg leveles tészta + liszt a nyújtáshoz
• 1 tojás
Az apróra kockázott hagymát olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a húst, az aprított fokhagymát. Pirítsuk át a húst, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel 1-1,5 dl vízzel, és lefedve, takarékon forralva pároljuk 30 percet. Keverjük a raguhoz az áttört főtt krumplit, a mustárt, reszeljünk hozzá szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát 2-3 mm vékonyra. A tészta 2/3 részével béleljük ki a felfújtas formákat, osszuk szét a ragut a 4 formába, majd fedjük be azokat a maradék tésztával. Az enyhén felvert tojással kenjük meg a tésztatetőket, és 200 oC-os sütőben 35 perc alatt süssük készre a pitéket.
Barna sörös hagymaleves sajtos pirítóssal
Hozzávalók 4 személyre:
• 1,5 kg vöröshagyma
• 5 dkg vaj
• 8 db zsályalevél
• 1 gerezd fokhagyma
• 0,5 dl Worcestershire-szósz
• 1 l marhahúsleves
• 2 dl barna sör
• 5 dkg cheddar sajt
• 4 szelet fehér kenyér
• só, frissen őrölt bors
Vékonyan szeleteljük fel a megtisztított hagymákat, és egy nagy fazékban a vajon kezdjük el takaréklángon fonnyasztani. Adjunk hozzá 4 db zsályalevelet és a felaprított fokhagymát. Öntsük hozzá a Worcestershire-szószt, és folyamatosan kevergetve dinszteljük 30 perc alatt puhára a hagymát. (Ha szükséges, öntsünk alá kevés vizet.) Öntsük fel a sörrel és a húslevessel. Főzzük 15-20 percet. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, szórjuk a kenyérszeletekre, pirítsuk meg. Minden szeletre helyezzünk egy-egy zsályalevelet, így kínáljuk a leveshez.
Kolbászos-hagymás pite (toad in the hole)
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg grillkolbász (nem paprikás)
• 2 nagy fej lila hagyma
• 2 tojás
• 2 dl tej
• 10 dkg liszt
• só, bors
• 1 csapott ek. mustár
A sütőt melegítsük elő 180 oC-ra. A grillkolbászokat tegyük egy tűzálló tál aljára, halmozzuk köré a megtisztított, vastag szeletekre vágott lila hagymát. Keverjük el a tojást a tejjel és a liszttel. Ízesítsük a keveréket a mustárral, sóval, borssal. Öntsük a kolbászokra, majd süssük 40 perc alatt készre. Kitűnő, laktató sörkorcsolya.
Citromos pohárkrém málnával és keksszel
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 egész tojás
• 10 dkg kristálycukor
• 2 dl citromlé (frissen facsarva)
• 1 citrom héja
• 10 dkg vaj
• 2 dl habtejszín
• 20 dkg málna (fagyasztott)
• 5 dkg vajas keksz
Keverjük el a cukrot a tojásokkal, nem kell túlságosan habosra keverni. Adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlevet. Vízgőz felett főzve sűrítsük be a krémet, majd keverjük el benne a felkockázott vajat, hűtsük ki teljesen. A tejszínt verjük fel kemény habnak, majd óvatosan keverjük teljesen homogénre a citromkrémmel. Osszuk szét a krémet 4 pohárba, tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Tálalás előtt szórjuk meg durvára tört vajas keksszel és félig kiolvadt málnával.
Hozzávalók 26 cm-es piteformához:
• 40 dkg kalács (lehet száraz is)
• 25 dkg vegyes erdei gyümölcs (fagyasztott)
• 4 dl tej
• 5 dkg kristálycukor
• 5 dkg vaj
• 4 szoba-hőmérsékletű tojás, szétválasztva
• 15 dkg porcukor
Melegítsük elő a sütőt 180 oC-ra. A kalácsot szeleteljük, rétegezzük a fagyos gyümölccsel egy süthető tál aljára. Keverjük el a tejet a kristálycukorral, az olvasztott vajjal és a tojássárgájával. Öntsük a keveréket a kalácsra, tegyük a sütőbe sülni 20 percre. Míg sül, elektromos habverővel kezdjük el habnak felverni a fehérjét (szoba-hőmérsékletű!). Amikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük kb. 1 percet a habot, amíg fényes, sűrű, vágható masszát kapunk. Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük rá a tetejére a cukros tojáshabot, és tegyük vissza sülni 15 percre. Langyosan és hidegen is nagyon finom.
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |