Interjú: Szűcs Zoltán, az Attraction Látványszínház vezetője

nlc | 2013. Június 26.
Szűcs Zoltán és az Attraction neve az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót. A legrangosabb angol tehetségkutató műsorban, a Britain’s Got Talentben aratott győzelem a világ élvonalába repítette őket. A formáció kitalálójával, alapítójával és egyben motorjával, Szűcs Zoltánnal beszélgettünk.
Interjú: Szűcs Zoltán, az Attraction Látványszínház vezetője

Mint amikor a szegénylegény elindul szerencsét próbálni a mesében, és a végén övé lesz a fele királyság – pontosan olyan az Attraction Látványszínház története is. Igaz, hogy a népi mesehősök ebben a sztoriban történetesen nyolcan vannak, mégis egyetlen tarisznyával a vállukon, némi hamuba sült pogácsával indultak útnak Magyarországról. És valóban övék lett a fele királyság. Napok óta másról sem hallani, mint mesés szerződésekről, Las Vegasról és a II. Erzsébet királynő előtt esedékes bemutatkozásról.

– Fel lehet ezt fogni ép ésszel?
– Nem. Próbáltam, de nem lehet. Pedig eltelt már néhány hét a döntő óta. Elképesztő érdeklődés vesz körül minket, amióta megnyertük a műsort, mind idehaza, mind Angliában, szinte minden pillanatban történik valami. Nem győzzük kapkodni a fejünket.

– Néhány napja magam is ott lehettem veletek a Sándor-palotában, ahová Magyarország köztársasági elnöke invitált benneteket vacsorára. Amíg az elnököt vártuk, elcsendesedett a terem, a mindig hangos és fegyelmezetlen sajtómunkatársak is lélegzet-visszafojtva várakoztak. Akkor szívem szerint megkérdeztem volna ott mindenki előtt, hogy annak idején, Salgótarján főterén a kis táncos fiú gondolta volna, hogy egyszer eddig eljut?
– Abban a pillanatban mindez nekem is eszembe jutott. A régi nógrádi időszak, amikor csak álmodoztam arról, hogy egyáltalán nagy színpadokon felléphetek. Most pedig az államfő azt mondja, igenis nagy dolog, hogy odakint megríkattuk a közönséget, és szurkolóvá tettük nemcsak a magyarokat, hanem a briteket is.

– Bezzeg egy évvel ezelőtt…
– Ne foglalkozzunk azzal, mi volt egy évvel ezelőtt. Előre nézzünk, ne a múltba! Egy évvel ezelőtt nyilvánvalóan én könyörögtem volna neked egy Nők Lapja-interjúért. De te tudod a legjobban, hogy akkor sem tettem. Egy ponton túl az ember feladja, ha folyamatosan falakba ütközik, ezért is kerestünk külföldi lehetőségeket. Németországban is elindultunk egy ottani tehetségkutatón, de nem hozott áttörést. A Londonba való kiutazást a társulat afféle utolsó próbálkozásaként fogta fel, most vagy soha alapon. Csak egy kis ismertséget akartunk, ami magával hozott volna egy-két fellépést. A fene sem számított erre…

 Névjegy

• Művésznév: Real Action
előadóművész, koreográfus
• Nős, két gyermek, Marci (11) és Liza (7) édesapja.
• Profi breaktáncosként kezdte karrierjét, akkori csapatával már 1993-ban Ki Mit Tud?-ot nyert.
• 1993-tól tagja és koreográfusa a Hip Hop Boyz formációnak, 4 aranylemez, 2 platinalemez és 1 gyémántlemez tulajdonosa.
• Az együttes feloszlása után tánciskolákat nyit az ország több nagyvárosában. 2004-ben megalapítja az Attraction Fekete Színházat, ami később Látványszínházzá alakul át.
• 2007-ben az Attractionnel feltűnnek az RTL Klub Csillag születik versenyén, néhány év múlva Németországban, Thomas Gottschalk tehetségkutatójában, 2013 pedig elhozza a régen várt áttörést.

– Azt mondtad imént, hogy egy ponton túl az ember feladja. Igaz, hogy mindezt az itthoni promócióra értetted, de az megfordult valaha a fejedben, hogy a Látványszínházat kilenc év után abbahagyd?
– Nem, az egyszer sem. Tudtam, hogy a produkció jó, és világszinten is megállja a helyét. Nem szabad feladni egy-egy kudarc után, hanem még jobbnak kell lenni. Bíztam magunkban, tudtam, hogy a kitartás és a szorgalom egyszer meghozza a gyümölcsét. Azt azonban magam sem gondoltam, hogy ilyen szinten és ilyen méretben.

– Érzelmes ember vagy?
– Igen. Miért kérdezed?

– Szinte valamennyi produkció végén könnyeztél.
– Amikor annyi év után azt látod, hogy állva tapsolnak, és mindenki a zsebkendőjét keresgéli, egyszerre szakad fel belőled minden. Az eddigi kudarcok, az elfojtott bánatok és a határtalan öröm. Szívszorító érzés. Egyszerre vagy boldog és szomorú. Fáj, hogy a szüleim már nem láthatták ezt a sikert. Sajnos már sem az édesapám, sem az édesanyám nem él. Ugyanakkor ott, abban a pillanatban az is eszembe jutott, hogy a gyerekeim milyen büszkék lesznek. A 11 éves nagyfiam és a 7 éves kislányom.

– A feleséged kint volt a versenyen veletek. Mikor hívtátok fel odahaza a gyerekeket?
– Nem sokkal az eredményhirdetés után. A kislányom már aludt, de a fiam azt mondta a telefonba: tudod, apa, hogy Marci nem szokott sírni, de ma este Marci is sírt. Bevallom, akkor ott én is, a telefonvonal másik végén…

– Úgy érkeztetek haza a verseny után, mint a világsztárok. A sajtó a reptéren várt, a szakértők szerint az olimpikonok hazaérkezése óta nem volt akkora érdeklődés, mint az Attractionnél, azóta pedig egymást érik a hazai közméltóságok gratulációi. Ez elégtétel neked az elmúlt évekért?
Nehezet kérdezel. Esküszöm, még arra sem volt időm, hogy elgondolkodjak ezen. De akárhogy is nézzük, igen, azt hiszem, ezt nevezik elégtételnek. Ha nincs ez a győzelem, nyilvánvalóan akkor sem lettem volna elkeseredett ember. Van két gyönyörű gyerekem, a feleségem igazi szövetséges és társ, aki nélkül már létezni sem tudnék. Miattuk soha nem adtam volna fel. De lám, a mi példánk a legjobb bizonyíték arra, hogy van igazság a Földön. Az élet előbb vagy utóbb mindent helyre tesz, a legyőzendő akadályok csak erősítenek.

– Igaz, hogy a feleséged életed első szerelme?
– Igaz. Osztálytársak voltunk, klasszikus diákszerelem volt a miénk. A tornaedzésekről kézen fogva kísértem haza, Évi anyukája pedig uzsonnával várt minket. Moziba tilos volt mennünk, csak a séta jöhetett szóba… Akkoriban nem fordult komolyra a kapcsolat, éppen ezért, miután elballagtunk, mindketten mentünk a magunk útján, és tíz évig nem is találkoztunk.

– Évi azt sem tudta, hogy a Hip Hop Boyz együttesben országosan ismert lettél?
– Nem, mert külföldön tanult. Amikor pedig újra találkoztunk, már nem működött az együttes. Mélyponton voltam, amikor egy véletlen folytán a belvárosban, parkolás közben találkoztunk. Talán csak filmeken van ilyen. Amikor tíz év után meglátod azt az embert, akit életedben először szerettél, akinek fogtad a kezét. Már akkor, abban a pillanatban sejteni lehetett, hogy ebből valami egészen komoly dolog lesz. Azt a nyarat sülve-főve együtt töltöttük, majd nem sokkal később össze is házasodtunk.

– Mi a jövő? Családostól költöztök, vagy ingajárat lesz?
– Valószínűleg az utóbbi. Ezt a produkciót Magyarországról szeretnénk működtetni, magyar táncosokkal. A kinti menedzsment felajánlotta, hogy két perc alatt megszerzik a legjobb táncosokat a világ minden országából, de hallani sem akartunk róluk. Szeretnék minden tehetséges fiatalnak lehetőséget biztosítani. Ha nekem összejött, jöjjön össze nekik is. Sosem voltam irigy.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Exit mobile version