Látványos csillaghullásban gyönyörködhetünk

nlc | 2013. Augusztus 11.
A következő napokban érdemes kiülni este a természetbe a szabad ég alá, mert csúcsára ér az augusztusi csillaghullás.

Már az időszámítás kezdete óta az augusztusi éjszakák egyik legnagyobb látványossága az átlagosnál sűrűbb meteorhullás, és most Szent Lőrinc könnyei várhatóan hétfőn este lesznek a leggyönyörűbbek, írja az Időkép.



Most kezdődik a csúcs

Ez leginkább a Perseidáknak köszönhető. A meteorraj aktivitása egészen augusztus 24-éig tart, de a legaktívabb időszak pont most, augusztus első felében van. Az idei maximumot 12-én hétfőre, a kora esti órákra várják, de egyes előrejelzések későbbre, kedd hajnali 3 óra környékére teszik.


A Hold állása is szerencsés most, korán el is bújik, így sötét égen figyelhetjük az égi jelenséget. Este tíz után kitehetünk egy pokrócot az esti hűvösbe a csillagnézéshez. Akár előre kitalálhatunk magunknak egy városon kívüli, kevésbé fényszennyezett helyet egy kis közös, nyáresti piknikhez.

Népi hiedelmek: kívánj egyet!

A Szegedi Skanzen néprajzkutatója szerint egy hullócsillag a paraszti világban sokaknak azt jelentette, hogy meghalt valaki, míg mások úgy vélekednek, hogy aki csillaghulláskor kíván valamit, és vágyát nem mondja el senkinek, az számíthat arra, hogy álmai valóra válnak. Más felfogás szerint minden egyes hullócsillag egy lány szüzességének elvesztését jelenti, s ugyancsak él az a hiedelem, miszerint a tisztítótűztől szabadul meg a lélek, amikor a csillag lehull az égből.

Exit mobile version