Aktuális

Ma éjjel minden álmod valóra válhat! Augusztusi csillaghullás

A fővárosi Polaris Csillagvizsgáló rendkívüli nyitva tartással várja azokat, akik szeretnék a lehető legtöbb hullócsillagot megfigyelni a ma estétől holnap hajnalig tartó időszakban.

A csillagvizsgáló közleménye szerint a meteorokat a Polaris teraszáról figyelhetik meg, ugyanakkor az asztronómusok távcsöves bemutatóval is várják a nagyközönséget. A résztvevők megismerhetik a csillaghalmazokat, a kettőscsillagokat, késő estétől pedig a Jupiter szerepel a “programban”.

 A Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek egy 130 éves keringési idejű üstökösből származnak, amelyet szintén megfigyeltek az ókori Kínában Kr.e. 68-ban. A számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a Föld pályáját, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla.

 

“Idén két nappal újhold után lesz a maximum, vagyis ideális körülmények között, sötét égbolton figyelhetjük a hullócsillagokat. A holdfázis adta remek lehetőséget azonban nem szabad elrontani a városfényekkel, így aki csak teheti, keressen közvilágítástól mentes, sötét égboltú megfigyelőhelyet.
A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, a legjobb, ha közel vízszintes testhelyzetben figyeljük az égboltot. A számítások szerint az elhúzódó és kicsit bizonytalan időben bekövetkező maximum augusztus 12-én este 20 óra és augusztus 13-án reggel 9 óra között várható. Egész éjszaka számos hullócsillagot láthatunk, de hajnalban mindenképpen többet, mint az esti órákban” – írja az MCSE honlapja.

Augusztusi csillaghullás - Váltsd valóra álmaid!Kövesd a Hold állását is – havi holdnaptárunkért katt ide

Hullócsillagok és babona
Szegedi Skanzen néprajzkutatója szerint egy hullócsillag sokaknak azt jelentette, hogy meghalt valaki, míg mások úgy vélekednek, hogy aki csillaghulláskor kíván valamit, és vágyát nem mondja el senkinek, az számíthat arra, hogy álmai valóra válnak. Más felfogás szerint minden egyes hullócsillag egy lány szüzességének elvesztését jelenti, s ugyancsak él az a hiedelem, miszerint a tisztítótűztől szabadul meg a lélek, amikor a csillag lehull az égből. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top