Gyors őszi fogások a sztárbloggertől

Vrábel Krisztina | 2013. November 20.
Egy ínycsiklandó étel elkészítése nem annyira a konyhában töltött idő mennyiségétől, sokkal inkább a felhasznált alapanyagok minőségétől függ. Vrábel Krisztina megmutatja, milyen fogásokat alkot, ha kiváló minőségű balzsamecethez, olívaolajhoz, tésztához jut, viszont nem szeretne sok időt tölteni főzéssel.
Gyors őszi fogások a sztárbloggertől

Sonkás tészta őszi zöldségekkel

 
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg durumtészta
• 15 dkg fekete erdei sonka
• 20 dkg sárgarépa
• 10 dkg fehérrépa
• 10 dkg cukkini
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 dl száraz fehérbor
• 1,5 dl főzőtejszín
• só, frissen őrölt bors
• extra szűz olívaolaj

A zöldségeket hámozzuk meg (a cukkinit nem kell), kockázzuk fel egészen apróra. A szintén apróra kockázott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldségeket, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, dinszteljük őket 5-7 percet, öntsük fel 2 dl vízzel. Pároljuk majdnem puhára a zöldségeket, pároljuk el a vizet alóluk. Adjuk hozzá a felkockázott sonkát, majd öntsük fel a fehérborral, forraljuk 5 percet, adjuk hozzá a tejszínt is. Forraljuk össze a mártást. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Lobogó, sós vízben kifőtt, majd leszűrt durumtésztával kínáljuk.

Sütőtökös-pórés krumplileves

 
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg sütőtök felkockázva (pucolt mennyiség)
• 30 dkg krumpli felkockázva
• 1 szál póréhagyma
• 1,5 liter hús- vagy zöldségleves
• só, bors
• extra szűz olívaolaj
• 1 tk. szárított majoránna
• 2-3 zsályalevél
• parmezán sajt és pirított fehér kenyér a tálaláshoz

A felkarikázott póréhagymát olajon kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel a hús- vagy zöldséglevessel. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával és az aprított zsályalevéllel ízesítsük. Főzzük 35 percet, amíg a tök és a krumpli megfő. A kenyeret teflonserpenyőben, nagy lángon, minimális olajon pirítsuk meg. A levest reszelt parmezánnal és pirított kenyérrel tálaljuk.

Kapribogyós-citromos tatár bifsztek

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg marha fehérpecsenye darálva
• 10 dkg kapribogyó
• 1 tojássárgája
• 1 dl olívaolaj
• fél citrom leve és héja
• 1 kis csokor petrezselyem
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 tk. mustár
• 1 tk. ketchup

A darált húst keverjük el a finomra aprított hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, a tojássárgájával, az olívaolajjal, a citrom levével és héjával. Fűszerezzük sóval, borssal, a mustárral és a ketchuppal. Keverjük alaposan el a krémet, adjuk hozzá a lecsöpögtetett kapribogyót (ha nagy szemű, darabolva). Pirított kenyérrel kínáljuk.

Zöldfűszeres-citromos sült burgonya aiolival

Hozzávalók 4 személyre:
Az aiolihoz:
• 1 tojássárgája
• 1,5 dl extra szűz olívaolaj
• 1,5 dl napraforgóolaj
• 4 gerezd fokhagyma
• só
• pár csepp citromlé
• 1 csapott mk. mustár
• 1 ek. tejföl

A zöldfűszeres burgonyához:
• 1 kg sütni való burgonya
• 1 csapott tk. tengeri só
• fél citrom leve
• 1-1 tk. szárított bazsalikom és kakukkfű
•  fél dl olívaolaj

Az aiolihoz (ejtsd ajoli) a fokhagymát sóval mozsárban zúzzuk pépesre. A tojássárgájához kezdjük el szép lassan, szinte cseppenként adagolni az olajakat, miközben habverővel folyamatosan keverjük a krémet mindaddig, amíg a tojás felveszi az összes olajat, a krém kifehéredik és besűrűsödik. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, majd ízlésünk szerint fűszerezzük kevés mustárral, citromlével és tejföllel. A hámozott krumplit vágjuk vékony cikkekre. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, halmozzuk bele a krumplit. A citromlevet keverjük el az olívaolajjal, a zöldfűszerekkel és tengeri sóval, majd öntsük a krumplira, kézzel dolgozzuk el, hogy mindenhova jusson. Terítsük szét a krumplit, majd süssük ropogósra 250 °C-ra melegített sütőben.

Babos-sonkás bruschetta

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg főtt tarkabab (konzerv)
• 1 fej fehér salátahagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor petrezselyem
• 2 ek. extra szűz olívaolaj + a bagett sütéséhez
• 2 ek. sűrű balzsamecet
• só, frissen őrölt bors
• 10 dkg vékonyra szelt, szárított sonka,
• bagett

A babot mossuk át, csepegtessük le. Egy nagy tálban keverjük el az aprított petrezselyemmel és fokhagymával, a finomra kockázott hagymával, az olívaolajjal és a balzsamecettel. Sózzuk, borsozzuk. A bagettet szeleteljük fel, forró teflonserpenyőbe öntsünk egy kevés olívaolajat, pirítsuk meg a bagettszeleteket. A babot halmozzuk a kenyerekre, helyezzünk rájuk egy-egy darabka sonkát, és tálaljuk.

Balzsamcetes-rozmaringos malackaraj krumplipürével

Hozzávalók 4 személyre:
• 8 szelet csontos malackaraj (vagy sertésszűz)
• tengeri só, frissen őrölt bors
• 4 ek. olívaolaj
• 2 ek. érlelt balzsamecet
• 1 kis csokor friss rozmaring

A körethez:
• 80 dkg krumpli
• 5 dkg vaj
• 1 dl főzőtejszín
• csipet reszelt szerecsendió
• 1 gerezd fokhagyma

A hámozott, felkockázott krumplit főzzük meg sós vízben, készítsünk belőle hagyományos módon krumplipürét a tejszínnel és a vajjal. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és aprított fokhagymával ízesítsük. A hússzeleteket mossuk meg, töröljük szárazra. Oldalanként 3-4 perc alatt süssünk rá kérget 2 evőkanál olívaolajjal bekent tapadásmentes serpenyőben. Helyezzük az elősütött húsokat egy tepsibe, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet. Vegyük ki a sütőből, pihentessük a húst 5 percig. Közben keverjük el a balzsamecetet a maradék olívaolajjal, tengeri sóval és az aprított rozmaringgal. Locsoljuk meg a húst az ecettel, és tálaljuk a krumplipürével.

Csokis-mogyorókrémes pitetorta

Hozzávalók 28 cm-es tortához:

A tésztához:
• 30 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
• 15 dkg vaj/margarin
• 1 tojás
• 1 csapott ek. porcukor
• 2 ek. hideg víz (opcionális)
• csipet só

A töltelékhez:
• 10 dkg étcsokoládé
• 15 dkg mogyorókrém
• 10 dkg vaj
• 2 dl hideg habtejszín

A tésztához a lisztet keverjük el a porcukorral, csipet sóval. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd morzsoljuk el vele, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy összeálljon. Formázzunk gömböt belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába. A tészta alját villával szurkáljuk meg, helyezzünk rá sütőpapírt, szórjunk bele nehezéknek száraz babot vagy lencsét, és süssük 15 perc alatt készre a pitelapot (a nehezék miatt nem púposodik fel a tészta, azt sütés után dobjuk ki). A csokoládét alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajjal együtt, keverjük hozzá a mogyorókrémet, ha kihűlt a keverék, adjuk hozzá a kemény habnak felvert tejszínt is. Oszlassuk szét a krémet a teljesen kihűlt pitetésztában, és szilárdulásig tegyük a hűtőbe.

 Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Exit mobile version