A prostituáltak kuncsaftjait bünteti az új törvény

nlc | 2013. December 05.
Megvetés tárgyai, "használati cikkek", kéjhölgyek, nyomorgó, kétségbeesésükben az egyetlen vagyonukat áruba bocsátó kiszolgáltatottak, vagy tisztes, dolgozó nők? Prostituáltak. Szexet árulni vagy venni bűn? Büntessük vagy legalizáljuk a prostitúciót? Hogyan lehet hatékonyabban véget vetni az őket sújtó erőszaknak és kizsákmányolásnak?

Szexet árulni szabad, fizetni érte bűn?

Franciaországban szerdán a törvényhozás alsóháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevőket sújtaná igen szigorú büntetéssel. Ha a szenátus is megszavazza, azt, aki fizet a szexért, 1500 eurós (közel félmillió forintos) pénzbírsággal sújthatják. Ha újra rajtakapják, a visszaesőkre kirótt bírság az eredeti összeg több mint két és félszeresére nő.

Habár Európa sok országában tiltják a prostitúciót, néhány államban valamilyen retorzió is fenyegeti a kuncsaftokat, ehhez foghatóan kemény szabályozásra csak Svédországban találunk példát. Ott bevált: a törvény hatására felére csökkent a prostitúció mértéke. Más országok törvényes keretek között engedik űzni határaikon belül ezt a mesterséget, és legtöbb országban az egész „iparág” egyfajta szabályozás nélküli szürke területként működik: nincs tiltva, de nem is számít rendes foglalkozásnak.

Franciaországban a prostitúció legális. Az ilyesformán testükből élő nők számát negyvenezerre becsülik. Nagy részük bevándorló, dél-amerikai, kínai, bolgár vagy román. A javaslat támogatói szerint az új szabályozásnak köszönhetően várhatóan csökkenni fog a prostituáltak elleni mindennapos erőszak, és a testükből élők kevésbé lesznek kiszolgáltatottak, ha a nemzetközi emberkereskedelem és a szervezett bűnözés nem lát ekkora üzletet a prostitúcióban.

Csökkenő kereslet – növekvő erőszak?

A javaslat ellenzői (köztük hírességek, mint Catherine Deneuve) és támogatói heves vitákban csaptak össze, Párizs utcáin tüntetők vonultak. Érvek és ellenérvek ütköznek hetek óta a francia sajtóban. A törvény ellenzői attól tartanak, hogy a súlyos büntetések miatt a már most is kiszolgáltatott nők helyzete még reménytelenebbé válik, mert teljes illegalitásba kell vonulniuk. Egyes érintett nők arra hivatkozva ellenzik a javaslatot, hogy a megélhetésüket veszélyezteti. Azt tartják, a szexmunka is munka, ami után eddig is adót és tb-hozzájárulást fizettek.

A testük áruba bocsátására kényszerített vagy kényszerülő nők kihasználása a legfőbb érv a javaslat ellen. Az ellenzők szerint a szexuális szolgáltatásokat kínáló nők valójában a szexipar áldozatai, és az új törvény következtében csak még kevésbé ellenőrzötté válna ez a terület, tovább nőne a prostituáltak kiszolgáltatottsága, és a csökkenő bevételek miatt növekedne az ellenük elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. Nem hisznek abban, hogy sikerrel felszámolható lenne ez az ősi iparág, inkább csak kevésbé láthatóvá válna.

A törvény értelmében egyébként 20 millió eurós alapot hoznak létre azok számára, akik eddigi tevékenységükkel felhagyva új életet kezdenének. A szövegről még a francia törvényhozás felsőházának, a szenátusnak is szavaznia kell.

Ti mit gondoltok? Ti kit büntetnétek? A prostituáltat? Az ügyfeleiket? Mindkettőt? Egyiket sem?

Exit mobile version