A fővárosban már 50 intézmény és közétkeztető cég vesz részt a programban, ők körülbelül 50-60 ezer embert látnak el naponta. Mint Pesti Imre budapesti kormánymegbízott elmondta, a cégek kezdenek „hozzáidomulni” az elvárásokhoz, de a tízórai és az uzsonna tekintetében még vannak hiányosságok.
A kormánymegbízott további javaslatokat is megfogalmazott, például azt, hogy a közétkeztetésben több legyen a tejtermék, csökkenjen a só mennyisége, több legyen a gyümölcs, és megjelenjen a hal, a vadhús és a marhahús. Sőt a tálalási körülmények javítását is fontosnak nevezte, továbbá azt is, hogy ne 10-15 perc legyen az étkezésre, hanem jóval több.
Országosan két és félmillióan étkeznek a közétkeztetésben, s eddig 250 főzőkonyha csatlakozott önként. A szakemberek iránymutatást adnak nekik a helyi alapanyagok felhasználására, a korosztálynak és az évszaknak megfelelő ételek előállítására vonatkozóan is.
2014-ben tovább folytatják az önkormányzatok, közétkeztető cégek megszólítását, és cél az is, hogy az ételek nevét és tartalmát bemutató étlapok az interneten is nyomon követhetők legyenek.
A mintamenza program 2009-ben indult Békés megyében, majd 2012-ben Budapest csatlakozásával országos méretű lett.