Gasztro

Szinte minden gyerekmenzán furcsa ízű az étel

A legtöbb gyerekmenzán nem finom az étel! Erre jutott az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Nézd meg, mit adnak a magyar iskolásoknak ebédre!

Fás répadarabok, kevésbé átsült pogácsa és rágós hús – így jellemezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei az egyik budapesti általános iskola menzájának menüjét. Január óta már 73 iskolai és óvodai menzán jártak, és bizony ebédeltek a gyerekekkel a szakellenőrök. Ízre, szagra, állagra alaposan tanulmányozták az ételeket, és sajnos  a jegyzőkönyvekből kiderül: a legtöbb helyen furcsa ízű és állagú ételeket kapnak a gyerekek.

Nézd meg, mit esznek a magyar gyerekek!

Nézd meg, mit esznek a magyar gyerekek!
Forrás: Nébih

Az ellenőrök a „kiválóan megfelelt”-től az „nem megfelelő”-ig osztályozták a napi menüt. „A zöldbab és a tészta puha, túlfőtt. A lé opálos. Zsíros rántásszagú, nem kellemes, nem harmonikus, enyhe mellékszag érezhető” – ezt konkrétan egy művészeti általános iskola zöldbableveséről írták, ahol az étel a „nem megfelelő”, azaz legrosszabb osztályozást kapta.

Persze hogy teljes legyen a kép, volt olyan óvoda is, ahol kiválóan megfelelt a napi menü, de sajnos ez volt a kevesebb.

A Nébih azt írja a honlapján, hogy nem a közétkeztető cégek ellen irányul a vizsgálat, a lényeg, hogy megtalálják és megszüntessék azokat az okokat, amelyek miatt a gyerekek nem fogyasztják el szívesen a menzai ebédet. Ahol tényleg nagyon rossz ételeket találtak, oda később visszamennek az ellenőrök, hogy megnézzék, javult-e a menzán a helyzet, de a többi ellenőrzést is folytatják.

Ha szeretnéd megnézni, hogy mit adnak a gyerekednek enni az iskolában vagy az óvodában, kattints a hatóság honlapjára, ahol mindegyik ellenőrzött menü részletes értékelését megtalálod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top