Lassanként telt ház lesz a hajléktalanszállókon

nlc | 2014. Január 28.
Kilencven százalék körüli az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Az Országos Mentőszolgálat is üzembe állított egy autót, amely a hajléktalanok elhelyezésében segít.

A hideg idő beálltával országosan 90 százalék körülire nőtt a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága – közölte Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója. Adataik szerint a fővárosi éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 90 százalékos, míg országos szinten 92 százalék.

Elmondása szerint a mostani adatok megfelelnek az ilyenkor szokásosnak. Ezek az adatok csak az éjjeli menedékhelyek kihasználtságára vonatkoznak, nem tartalmazzák az ettől eltérő szállástípusok – átmeneti szállók, rehabilitációs otthonok, bentlakásos intézmények adatait.

A hideg beálltával az emberek is jobban figyelnek az utcán élőkre, a hétvégén a szokásosnál jóval több hívás érkezett a diszpécserszolgálathoz. Kiegészítve folyamatosan működő úgynevezett krízisautó szolgáltatásait, az Országos Mentőszolgálat üzembe állított egy autót, amely a hajléktalanok elhelyezésében segít.

A hidegre való tekintettel egyébként a római katolikus, a református, az evangélikus, a baptista és az adventista felekezet összefogásával ideiglenes krízisszállás nyílik a VIII. kerületi Illés utcában. Az intézménybe beköltöző húsz ember nemcsak ellátást, azaz szállást és étkezést kap, hanem az önkéntes segítők különféle közösségi programokat is szerveznek számukra.

Exit mobile version