Aktuális

A világ, ahogy a hajléktalanok látják

A Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Évében a LÁT-LAK Alapítvány június 16-tól július 9-ig tartó Látlak! És te engem? mottójú köztéri fotós installációval hívja fel a figyelmet a hajléktalanságra és ahhoz kapcsolódó problémákra.

A kezdeményezés és a fotókiállítás különlegessége, hogy ez alkalommal nem profi művészek, hanem maguk az érintettek, hajléktalanok fotóztak, hogy bemutassák, milyennek látják az őket körülvevő világot. Az elkészült képekből maguk az alkotók válogattak, melyek a fővárosi Gödör Klub körüli park részen kerülnek kiállításra.

A világ, ahogy a hajléktalanok látják

Nap, mint nap szembesülünk azzal, hogy társadalmunk egy jelentős csoportja kilátástalan vagy hátrányosan megkülönböztetett helyzetben él, amelyben sokszor alapvető életfeltételeik sem adottak és gyakorlatilag nincs esélyük a felemelkedésre. Ezek a társadalmi csoportok szeparáltak, az integrálódás lehetősége minimális. A LÁT-LAK Alapítvány ezen fotókiállításának célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a hajléktalanok problémáira, megkísérelje csökkenteni a kirekesztettség érzését, közelebb hozza őket és segítse integrációjukat.

Megnézem
Összes kép (1)

A fotózásban 12 hajléktalan vett részt, hogy megörökítsék a mindennapjaikat, a várost, az embereket – ahogyan ők látják. A fotóművészet segítségével a hajléktalanoknak így lehetőségük nyílt az önkifejezésre, bemutathatták saját környezetüket, világukat a hozzátartozó problémákkal és értékkel együtt. Ebben az esetben tehát nem egy külső szemlélő mutatta be egy másik társadalmi réteg, jelen esetben a hajléktalanok feltételezett kérdéseit, gondjait, örömeit, hanem az adott réteg maga, “belülről”, hívja fel a figyelmet az őket leginkább foglalkoztató témákra. Az elkészült művekből egy interjú keretében az alkotók válogattak, és a saját megjegyzéseikkel kommentálták képeiket. A munkáért cserébe minden hajléktalan ajándékcsomagot kapott. 

A kiállítás időtartama: június 16. – július 9.
Kiállítás helyszíne: Gödör Klub, lépcső teteje 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top