Endometriózis: meddőséget is okozhat

Kolimár Éva | 2014. Március 08.
Ez a furcsa nevű betegség, az endometriózis a szülőképes nők 10-20 százalékának okoz panaszokat, és gyakran ez áll a meddőség hátterében. Március 13-án, a világszerte megrendezett endometriózis napi programokon a szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ez a betegség idejében felismerve kezelhető, és a vágyott gyermekáldásról sem kell lemondani.
Középpontban a női egészség
Budapesten március 13-án délután fél 6 és fél 8 között a Városháza parkban találkoznak azok a nők és férfiak, akik szeretnék felhívni a figyelmet az endometriózisra, a női meddőség egyik fontos tényezőjére. Az információs délután vendégei, többek között Várkonyi Andrea televíziós személyiség és Szabó Sipos Barnabás színművész minden érdeklődőt várnak, közöttük a Nők Lapja olvasóit. Az endometriózis elleni küzdelem jelképe a sárga szalag, a világszerte megrendezett programok üzenete: ha egy orvostól nem kapott választ a kérdéseire, kérjen szakvéleményt egy másik orvostól is! Mert van megoldás!

Nyugat-Európában átlagosan hét évbe telik, és öt szakorvosnál fordul meg tipikus tüneteivel a nő, mire megszületik az endometriózis diagnózisa. A szakorvosok nálunk is ritkán gondolnak arra, hogy a súlyos menstruációs görcsökről szóló panaszt összekapcsolják a vágyott teherbe esés elmaradását okozó endometriózissal.

Beszéljünk róla!

Az endometriózis diagnosztikája nem megoldott, nem lehet például egy teszt elvégzésével igazolni.
– Egy endometriózis-centrumban azonban öt perc beszélgetés alapján erősen lehet gyanítani, hogy ez okozza-e a beteg panaszait – állítja dr. Fülöp István, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos Centrumának részlegvezető főorvosa.

– Mivel az endometriózis a termékeny, más szóval reproduktív korú nők betegsége, és gyakran ez áll a meddőség hátterében, szerencsés, ha ezek kezelése összekapcsolva történik. Amiben bízni lehet: ha beszélünk erről a sok nőt érintő panaszról, akkor akit érint, a tünetek alapján magára ismer, és megoldást keres.

– A betegek számát nem könnyű megbecsülni – teszi hozzá a főorvos. – Több endometriózist találtunk 2010-ben, mint 1960-ban, mert a 20. században korábbi életkorban szültek a nők, és a várandósság csökkenti az endometriózis kialakulásának esélyét. Manapság egyre gyakrabban a késő harmincas éveikben vállalnak első gyermeket a nők. 2000-hez képest azonban nem biztos, hogy ma több lenne a beteg, de többet ismerünk fel és többet kezelünk. Becslések szerint a reproduktív korban lévő, mintegy százötvenezer meddő pár 15-30 százalékának gondjait a nők endometriózisa okozza.

Panaszok testközelben

dr. Fulop Istvan

Mónika minden ciklusában két napig heves menstruációs görcsöktől szenvedett, erős fájdalommal. Ráadásul másfél évig nem sikerült teherbe esnie. Nem gondolta, hogy a két dolog összefügg.
– Sok időt veszítettünk azzal, hogy az orvosom nem jó úton járt, de minden hónapban azzal biztatott, hogy legközelebb majd sikerül teherbe esnem – meséli. – Egy alkalommal azonban nem ő végezte az ultrahang-vizsgálatot, hanem egy fiatal orvos, aki azt mondta: lát valami nem odavalót a hasüregben. Akkoriban kezelték egyik barátunk feleségét endometriózissal, őt is kifaggattuk, így végül jó kezekbe kerültünk. Pillanatok alatt megszületett a diagnózis, az orvosom megoperált. Az endoszkópos műtéthez négy pici vágás kellett, ma már alig lehet észrevenni. Ahogy a doktor úr mondta, sokkal több endometriózist talált, mint amennyire a vizsgálatok alapján számított, ezek tucatnyi helyen okozhattak összenövést. De jól sikerült a műtét, ezért természetes úton próbálkoztunk, nem lombikbaba-módszerrel. Nagyon gyors volt a műtét utáni felépülés, és amint lehetett, azonnal teherbe estem. Probléma nélkül zajlott a várandósságom, a kislányunk természetes úton született. A férjemmel egy babát terveztünk, és most nincs nálunk boldogabb ember. De ha az élet úgy hozza, örömmel vállalunk még egy gyermeket.

Elszabaduló szövetek

Endometriumnak a méh üregét belülről bélelő nyálkahártyát nevezik, amely alkalmas a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha nem jön létre terhesség, akkor a menstruációs ciklusnak megfelelően az endometrium zsugorodni kezd, elhal, és vérzés kíséretében lelökődik a méhfalról. Ezután a nyálkahártya újra felépül. Az endometriumból elszabadulhatnak szövetek, például szülés, császármetszés vagy a méhen végzett műtét következében, véráram, illetve nyirokkeringés útján eljuthatnak a szervezet távoli pontjára, májba, tüdőbe, ízületbe. Az úgynevezett retrográd menstruáció során nemcsak a “kijelölt” úton, a hüvelyen át távoznak, hanem a petevezetéken keresztül a hasüregbe is juthatnak méhnyálkahártya-darabkák, és ott megtelepedhetnek. Előfordulhat endometrium a hasüregben, a méh külsején, a méhfalban, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken – ez a csokoládéciszta –, a hashártyán, a bél felületén, a hólyag, a húgyutak, a hüvely nyálkahártyáján, műtéti hegekben, bárhol. Ezek a szövetek hormonálisan ugyanúgy viselkednek, mint a méhnyálkahártya, a ciklusnak megfelelően megduzzadnak, vérzés kíséretében leválnak, és mivel alkalmatlan helyen vannak, hegeket, összenövéseket, ezáltal fájdalmat, meddőséget okoznak.

Tipikus tünetek
● görcsös menstruáció
● a ciklus középén jelentkező fájdalom az összenövések miatt
● puffadás, hasmenés, székrekedés
● a ciklushoz köthetően székelési, illetve vizeletürítési fájdalom
● testhelyzettől függő fájdalom szex közben
● meddőség

Sikeres terápia

– Nem kell minden endometriózist megoperálni, ha nem okoz tünetet, nem igényel kezelést – hangsúlyozza dr. Fülöp István. – A meddőség azonban nyomós indok a műtétre, ilyenkor lehetőleg minden endometriózist ki kell operálni a hasüregből. A további tennivaló pedig attól függ, hogy a beteg mikor szeretne gyermeket. A terhesség ugyanis a természetes út a betegség gyógyulásához, a terápia a fogamzás pillanatától kezdődik. Súlyos endometriózis esetén rendszerint lombikbébi-(IVF )kezelésre van szükség. Szerencsés, ha az operáló orvoscsoport részt vesz lombikprogram tervezésében is. Ha a beteg később szeretne gyermeket, akkor ahhoz, hogy az endometriózis ne újuljon ki, gyógyszeres kezelésre, a hormonműködés időleges elnyomására van szükség. Lényegében a klimaxig okozhat panaszt az endometriózis. A még ciklussal bíró, negyvenes éveikben járó érintetteknek ideális megoldás a gyógyszeres kezelés.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version