Futár kizárva, mikró nincs
Több felsőoktatási intézmény hallgatóit is megkérdeztük arról, hogy mégis mit esznek napközben, az órák között. Sokan jelezték, hogy szeretnének leülni – az iskolán belül vagy jó időben kint, a szabadban – és megenni az otthonról hozott ebédet, mert arról nemcsak azt tudják, hogy egészséges, hanem ez így pénztárcabarát is. Azonban sok helyen nincs erre kulturáltan berendezett ebédlő vagy közösségi tér. Persze az ember beülhet a büfébe, de csak akkor, ha fogyaszt is valamit. Néhányan azt panaszolták, hogy nem tudják megmelegíteni az otthonról hozott ételt, és ha a menzára bevihetik is a házi kosztot, hidegen az otthoni ízek sem olyan finomak.
Zsír- vagy szénhidrátlöket
Nálatok mi a helyzet?
Úgy tudni, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Múzeum körúti campusának egyik épületében van egy mikrohullámú sütő, amelyet a diákok arra használnak, hogy otthonról hozott ételeiket felmelegítsék. Bár állítólag ezt eredetileg csak azért helyezték el az étkezőben, hogy a menzán vásárolt menüre “rámelegítsenek”. Ami a büfék kínálatát illeti, azt a felsőoktatási intézmények vezetősége nem vizsgálja, ez ugyanis nem az ő hatáskörük, hanem az élelmezésbiztonsági szerveké. Az iskolák pusztán a helyet adják, és a szerződésekben megállapított feltételek betartására koncentrálnak.
Nálatok mi a helyzet? A ti iskolátokban milyen lehetőségek vannak az étkezésre? Szükség van-e változásra? Ha igen, miben? Mondd el a véleményed a fórumon!
Igény lenne az egészséges kifőzdékre, ám azok mégsem nyílnak a főiskolák, egyetemek mellett. A menzán túlságos zsíros az étel, az otthonról hozott fogást nem lehet hol megmelegíteni. Változásra lenne szükség. Mit esznek a felsőoktatásba járók manapság?