Reggelire, ebédre: a tojáskrémtől a csokitortáig

nlc | 2014. Április 17.
Aki szereti a reggelit bőségesen tálalni, és hosszan akarja csipegetni, az válogathat a finom kalácsból, a medvehagymás kenyérből tojáskrémmel és a mustármagos sonkából. Aki inkább a kiadós ebédet választja, az könnyű tavaszi levest kóstolhat, utána töltött dagadót zsenge fűszerekkel és egy csodás csokitortát. Jó étvágyat kívánunk!
Reggelire, ebédre: a tojáskrémtől a csokitortáig

Sajtos tojáskrém

Hozzávalók:
• 6 tojás
• 20 dkg túró
• 10 dkg füstölt sajt
• 3 ek olívaolaj
• 1 ek mustár
• só és bors

Főzzük keményre a tojásokat, és folyó hideg víz alatt hűtsük le. Pucoljuk meg, rakjuk tálba, és villával törjük össze. Keverjük hozzá a túrót, a mustárt, az olajat, és sózzuk, borsozzuk. Dolgozzuk össze, reszeljük bele a sajtot. Keverjük át, és rakjuk hűtőbe.

Tipp: Feldobhatjuk vágott snidlinggel, a tehéntúrót helyettesíthetjük juhtúróval is, de ez esetben gondoljunk rá, hogy a juhtúró sós!

Mustármagos sült sonka

Hozzávalók:
• 1,5 kg füstölt sonka
• 10 szem fekete bors
• 1 fej vöröshagyma
• 2 babérlevél
• 2 ek méz
• 1 tk mustármag
• 2 ek olaj

A sonkát áztassuk be főzés előtti este hideg vízbe, és rakjuk hűtőbe éjszakára. Öntsük le a vizet, tegyük lábosba, engedjünk rá tiszta hideg vizet, rakjuk fel főni a megpucolt vöröshagymával, a fekete borssal és a babérlevéllel. Kilónként 1 órán át kell főznünk forrástól számítva, lassú tűzön, vagyis nagyjából 1,5 óráig. (A főzési idő elteltével ellenőrizzük egy húsvillával, hogy megpuhult-e.) Emeljük át egy magas falú sütőtepsibe, hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a kötözőzsineget. (A főzőlét rakjuk félre a zöldségleves elkészítéséhez!) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. A mustármagot törjük apróra mozsárban, vagy lapítsuk szét egy kés lapjával, majd keverjük össze az olajjal és a mézzel. Ecset segítségével kenjük meg a keverékkel a sonkát, és 30 percre rakjuk az előmelegített sütőbe. Félidőben kenjük meg újra, és süssük készre. Sonkánk kívül pirult és fényes, belül omlós és finom lesz. Felszeletelve kínáljuk.

Zöldségleves gazdagon

Hozzávalók 4 személyre:
• 2-2 szál sárga- és fehérrépa
• 20 dkg burgonya
• 1 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 szál friss vagy 2 tk szárított tárkony
• 1 citrom leve és reszelt héja
• 1 púpozott ek liszt
• 2 dl főzőtejszín
• 3 ek. olívaolaj
• 1,5 liter átszűrt, sonkafőzőlé
• bors

A répákat és a burgonyát tisztítsuk meg, daraboljuk 1×1 cm-es kockára. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apró kockára, majd pirítsuk üvegesre az olívaolajon a zúzott fokhagymával. Adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, az apróra vágott tárkonylevelet, a megmosott citrom reszelt héját, majd 4-5 percig gyakran kevergetve pirítsuk. Húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a lisztet, majd alaposan keverjük össze. Öntsük föl a sonka főzőlevével, és helyezzük vissza a tűzre. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket, ízesítjük borssal, ha szükséges, sóval (a sonkalé sós!). Amikor minden puhára főtt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a tejszínt, és facsarjuk bele a citrom levét.

Csirkemájjal töltött dagadó

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg tölteni való sertésdagadó
• 30 dkg tisztított csirkemáj
• 5 dkg bacon, kockázva
• 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
• 3 gerezd fokhagyma, szeletelve
• 1 csokor petrezselyem, durvára vágva
• 1 ek. zsemlemorzsa
• só, bors
• 1 ek cukor
• 3 ek ketchup
• 3 ek olívaolaj
• 1 tk szárított bazsalikom.

A töltelékhez pirítsuk meg serpenyőben a kockázott bacont, adjuk hozzá az aprított hagymát és a szeletelt fokhagymát. Dobjuk rá a felezett csirkemájat, pirítsuk 4-5 percig, szórjuk meg a vágott petrezselyemmel, borssal. Húzzuk le a tűzről, sózzuk, szórjuk rá a zsemlemorzsát, keverjük bele, és hagyjuk kihűlni. A dagadót hosszú pengéjű késsel szúrjuk fel úgy, hogy lyuk keletkezzen benne: a dagadó vastagabb felének a közepébe szúrva a kést a dagadó vékonyabb fele szúrjuk, majd a pengét lassan mozgatva üreget alakítunk ki benne. Töltsük a kihűlt tölteléket a dagadóba, majd hústűvel zárjuk le a nyílást. Helyezzük magas falú tepsibe. Egy tálkában habverővel keverjük össze a ketchupot, a cukrot, az olajat és a szárított bazsalikomot. Ezzel a páccal kenjük be alaposan a dagadót, és öntsünk a tepsibe 2 dl vizet. Alufóliával fedjük le, és 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 1 óra 20 percet fólia alatt, majd vegyük le a fóliát, és 180 °C-on süssük még 10-15 percet, hogy megpiruljon. Távolítsuk el a hústűt, és szeleteljük ujjnyi vastagra.

Tipp: A tepsibe helyezett hús köré rakhatunk apró szemű újburgonyát kevés sóval, borssal fűszerezve, reszelt füstölt parenyica sajttal megszórva.

Ünnepi csokoládétorta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
• 8 tojás
• 27 dkg liszt
• 2 tk sütőpor
• csipet só
• 20 dkg porcukor
• 2 ek holland kakaópor
• 1 narancs reszelt héja és leve
• 1 citrom reszelt héja és leve
• 20 dkg étcsokoládé
• 10 dkg tejcsokoládé
• 2,5 dl (cukrozatlan) habtejszín
• 50 dkg mascarpone sajt

mceBlockPasteEnd

A krémhez a tejszínt melegítsük fel, majd szórjuk bele az apróra tört tej- és étcsokoládét. Várjuk meg, míg kicsit elolvad, utána habverővel alaposan keverjük össze. Szobahőmérsékleten gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a mascarponét keverjük össze a citrom héjával és levével, adjunk hozzá 3 dkg porcukrot, alaposan keverjük össze, tegyük hűtőbe. A piskótához mérjük ki a lisztet, a kakaóporral együtt szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sütőport. Válasszuk ketté a tojásokat, a sárgáját a porcukor háromnegyedével, a narancs reszelt héjával és levével habosítsuk ki. A fehérjét a maradék porcukorral és csipet sóval verjük kemény habbá, forgassuk óvatosan a sárgájás habba. Több részletben adjuk hozzá a kakaóporos lisztet, és könnyed mozdulatokkal keverjük össze. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük 175 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 35 percig, tűpróbával ellenőrizzük. A formából kivéve hagyjuk rácson kihűlni, majd vágjuk középen ketté, és az alsó lapot kenjük meg a mascarponés résszel. Fedjük le a másik piskótalappal, kenjük meg a tetejét a csokoládés-tejszínes masszával, végül vékonyan kenjük be az oldalát is. A tetejét kanállal mintázva díszíthetjük. Tálalásig tartsuk hűtőben, majd szeleteljük.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Exit mobile version