Gasztro

5 csodás sonkarecept húsvétra

Kötözött, főtt sonka kenyérrel, kaláccsal, főtt tojással, tormával, retekkel és egyéb finomságokkal: a sztenderd húsvéti menü, szeretjük nagyon, néha azonban érdemes belevágni valami újba, kicsit másba, esetleg könnyebb sonkás ételbe. Most öt olyan sonkaétel következik, melyek elkészítése nem különösebben bonyolult, de formában, ízben némi változatosságot jelentenek a szokásos menühöz képest.
Tejszínes sonkás falatkák
Az egyszerű előételekben az a jó, hogy rendszerint nem igényelnek főzést és hosszas előkészületet, ráadásul többnyire igen jól tudnak kinézni, gondoljuk csak a koktélparadicsom-mozzarella-olivabogyó kombinációra a fogpiszkálón – egyszerű és nagyszerű, finom! Ezeknél a sonkás falatkáknál sem kell különösebb fakszni, de csinosak, könnyűek és nem mellesleg gyerekekkel is gyorsan készíthetők. Bagett, joghurt, krémsajt, kapor, vöröshagyma, prágai sonka, paradicsom, paprika szükséges hozzá – persze magát a krémet variálhatjuk ízlésünk szerint, kapor és hagyma helyett bazsalikom is szóba jöhet például. A pontos recept Vintage Tim oldalán található.
 
5 csodás sonkarecept húsvétra
 
Grissini sonkával
Előételnek vagy a kissé finnyogós gyerekeknek, esetleg vendégseregnek ideális a  viszonylag gyorsan készülő grissini, sonkával betekerve pedig máris húsvéti finomságot kapunk. A recept alapján kétféle liszt, élesztő, víz, cukor, só és olívaolaj szükséges a tésztához, és hogy az szép fényes legyen, tojássárgájával érdemes lekenni. Még olyan trükköket is találunk ebben a leírásban, hogy miként tudunk nagyon ropogós rudakat készíteni.
 
5 csodás sonkarecept húsvétra
 
Sonkakrém
Egy isteni házi kenyérre vagy kalácsra kent sonkakrém reggelire, vacsorára gyors, laktató fogás, a krém maga igen gyorsan és egyszerűen készül: mascarpone, vaj, sonka, vöröshagyma, só, bors és parmezán az alapanyagok, az arányokat itt találjátok, Málna konyhájában.
 
5 csodás sonkarecept húsvétra
 
Húsvéti sonkaleves
Kicsit talán szokatlanul hangzik, hogy még a sonkából is levest készítsünk, de hát a bablevesben sem vetjük meg a csülköt, szóval finom lesz ez is. Főleg, hogy ebben a levesben is találunk babot: a teljes neve tárkonyos húsvéti sonkaleves fejtebb babbal, tárkonyos Tokaji borecettel. Ez utóbbi összetevőt tényleg érdemes beszerezni, a saláták különleges, titkos alapanyaga lehet a Tokaji borecet, nem fogjuk megbánni. A recept azért is szerethető, mert a sonkalé lesz az alaplevünk, szép, jó megoldás arra, hogy ne legyen maradék (egyébként a lé fagyasztható, ha mégsem készítenénk levest most belőle, akkor se öntsük ki). Vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, fejtett bab adják a leves alapját, krémesíteni tejföl és tejszín elegyével tudjuk az itt megadott mennyiségek szerint, majd jöhet a tárkony és a tárkonyos borecet. Különleges fogás lesz. 
 
 
Sonkaszuflé
A Két cica konyhája oldalán jobbnál jobb recepteket találunk, akármilyet is keressünk: a klasszikusoktól a különleges ételekig, ráadásul szépen, okosan rendezve minden, könnyen el tudunk igazodni a menüben. A szuflé kicsit a hobbiszakácsok mumusa: isteni tésztaféle, de mindig attól retteg mindenki, hogy összeesik. (Attól egyébként még finom, hogy összeesik…) Viszonylag kevés alapanyagot igényel: liszt, tojás, ecet, tej, szerecsendió, sajt és pármai sonka szükséges hozzá, ezek nagy része – főleg ünnepi bevásárlások környékén – akad is egy konyhában, ahol ha nem is naponta, de gyakran főznek. Hogy könnyebb legyen, egy “húsvéti” caprese salátát ajánlanak hozzá – a tésztákhoz úgy általában jól csúszik egy könnyű saláta, sokkal nehezebb túlenni magunkat.  A recept itt található.
 
5 csodás sonkarecept húsvétra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top