Megrázó hajléktalanportrék lepték el Budapestet

I.V. | 2014. December 06.
Ha a hátteret kivennék a képen szereplők mögül, hirtelenjében nem is tudnánk, mit hirdetnek. A sötét képi világ a szokásos fémes-szürkés. Akár filmplakátok is lehetnének. De nem azok, hanem a magyar valóság plasztikus pillanatképei.

Ezek a hajléktalanportrék Budapesten, a Rákóczi út hosszán és a nagykörúti villamosmegállókban üzennek a városlakóknak, feltárva azt is, milyen különböző módon kerülhet az ember utcára – és maradhat ott, segítség híján. Egy részük a közéletből vett idézet a hajléktalan problémára adott politika válaszokból, a másik emberi történeteket mesél el.

A plakátok a Krétakör Szabadiskola középiskolás diákjainak munkája: ők tervezték és kivitelezték őket. A Szabadiskola célja, hogy a középiskolások érdeklődését felkeltse a közéleti és társadalmi kérdések iránt, és saját álláspontjukat kialakítva kreatívan fejezzék ki véleményüket.

A Rákóczi téri metróállomás épületén látható 12 méter széles plakáton amúgy az a Tóth Gyula szerepel, akit a középiskolásoknak szóló hajléktalanóra kapcsán már bemutattunk.

Csehországban már volt egy ilyen kampány, igen sikeres lett: az ottani Helsinki Bizottság kampányának képein is hajléktalanok láthatók, alattuk az évszám arra utal, hogy hány éve élnek az utcán.

Exit mobile version