Így keveredhetsz ki az útdíjlabirintusból

Iván Viktória | 2015. Január 05.
Január elsejével indult az új útdíjrendszer, amelynek hála, új szavakkal gazdagodott mindennapi szókincsünk. Míg megtanuljuk a matricák különböző alfajait, íme néhány hasznos információ arról, hol kell fizetni és mire érdemes figyelni. És kiderül, hogy a Balatonhoz jutni sem olyan könnyű már, legalábbis ingyen.

Ezentúl akár autós kalandjátéknak is felfogható majd az útvonaltervezés, ha ki akarjuk kerülni a fizetős autópálya-szakaszokat és a lehető legkevesebb megyét akarjuk érinteni. Nem könnyű, mert olykor kilométerenként váltakoznak a fizetős és nem fizetős szakaszok; a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán lehet tanulmányozgatni ehhez a térképeket. A legfontosabb tudnivalókat szedtük össze.

A Pest megyei matrica érvényességi területe
A többi megye útdíj térképét itt találod!

Mi történik, ha véletlenül átlépünk egy megyehatárt?

Kaptunk egy hónapos türelmi időt, ezért ha tévedésből átlépünk egy megyehatárt, ahova nincs éves megyei matricánk – vagy január végéig matrica nélkül száguldunk a már fizetős szakaszokon –, akkor ugyan megússzuk a 14 875 forintos büntetést, de az 1470 forintos eljárási díjat be kell fizetni, és az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát kell váltani. A szabályszegés más matricával, például 10 napos vagy havi matricával nem váltható ki.

Hol kell fizetni?

Ami megmaradt

A már említett Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében megússzuk matrica nélkül. Aki tudja, tartsa fejben, hogy a továbbiakban sem kell azonban fizetni az M0 autóút három szakasza és az M31 autópálya használatáért.

Az M0 autóút Megyeri hidat érintő része díjmentes maradt, igaz, olyan rövid szakaszon, hogy szinte mindegy is: a 11. számú főúttól a 2. számú főútig (a közúti táblázás szerinti 75-ös, Dunakeszi–Újpest lehajtóig díjmentes.)

Hol lehet matricát venni?

A mintegy 1500 értékesítési ponton, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, az ematrica.autopalya.hu weboldalon és a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. Megyei matricát SMS-sel csak február elsejétől lehet majd vásárolni.

Exit mobile version