Agyonlőttek egy tüntető nőt Kairóban

nlc | 2015. Január 25.
A 2011-es felkelés jelképes színhelye, a Tahrír tér közvetlen közelében, egy nappal a forradalom negyedik évfordulója előtt történt a tragédia.

Saimá esz-Szabág a Szocialista Népszövetség Párt mintegy kétszáz tagjával vonult a Tahrír tér felé, ahol koszorúkat akartak elhelyezni annak a mintegy 800 embernek az emlékére, akik a 18 napos felkelés alatt vesztették életüket. A párt Facebook-oldalán megjelent bejegyzések szerint a békés felvonulást feloszlató rendőrök sörétes puskákkal lőttek a tüntetőkre, akik közül többen megsebesültek. A fiatal nőt is lőtt sebekkel szállították kórházba, ahol röviddel később belehalt sérüléseibe.

Muataz es-Senávi, a párt sajtótitkára szerint a rendőrség túlzott erőt alkalmazva lépett fel a hangsúlyozottan békés felvonulókkal szemben.

A vasárnapi évforduló közeledtével számos kisebb megmozdulás történt Egyiptom-szerte, amelyek legtöbbjét – a szombati tüntetéssel ellentétben – a 2013-ban tisztségéből elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi támogatói rendeztek. Pénteken egy ilyen demonstráció során életét vesztette Alexandriában egy fiatal lány, akivel ugyancsak sörétes lövedék végzett.

Exit mobile version