Minden héten lesz valami – ígérte Pukli István, miután bejelentette a polgári engedetlenséget

Szarka Nóra | 2016. Március 24.
Egyórás polgári engedetlenséget hirdetett a Tanítanék Mozgalom három vezetője az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán, ott, ahol március 15-én Pukli István felszólította Áder Jánost és Orbán Viktort, hogy kérjenek bocsánatot a közoktatás elmúlt 6 évéért a pedagógusoktól. Mivel a határidő lejárt, bocsánatkérés pedig nem történt, így 30-án reggel nyolc és kilenc között az iskolák elé vonulnak országszerte a tanárok.

“Szeptembertől változást szeretnénk, ezért kell minél hamarabb tárgyalni a CKP (Civil Közoktatási Platform) 12 pontjáról. Egészen addig folytatjuk a nyomásgyakorlást, amíg a kormány nem ül tárgyalóasztalhoz velünk” – mondta Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Kossuth téren. A 30-ai tiltakozás 8 és 9 óra között lesz, ekkor a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok levonulnak az iskolák elé országszerte, és szavaznak a Civil Közoktatási Platform 12 pontjáról

Törley Katalin és Pukli István a sajtótájékoztatón

A diákok addig felügyelet alatt az iskolaépületekben maradnak, ebben az egyórás akcióban csak a tanárok vesznek részt, illetve azok a civilek, szülők, szakszervezetek és civil szervezetek is, akik szolidárisak a pedagógusok céljaival. A tiltakozási hullám egészen addig folytatódik majd, amíg a kormány nem áll szóba a CKP-vel, nem tárgyal a 12 sürgős pontról, és nem lesz komoly változás. “Részleteket nem árulok el, de minden héten lesz valamilyen demonstráció, nem adjuk fel!” – mondta Pukli István az NLCafénak.

Törley Katalin és Pukli István

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom másik vezetője azt hangsúlyozta, hogy a március 15-ei demonstráció sikeres volt, mert a kormány legalább foglalkozik a Klikkel. A Tanítanék Mozgalom azonban nem elégszik meg ennyivel, valódi, rendszerszintű változásokat akarnak, minél hamarabb. “Az oktatás nem tréfa, gyermekeink jövője a tét” – mondta Törley Katalin. – Tegyünk együtt a tanárok felszabadulásáért!” A pedagógusok gyakorlatilag gúzsba vannak kötve a sztrájktörvény miatt, ezért lesz polgári engedetlenség a jövő szerdai tiltakozás. Törley Katalin kiemelte, hogy erőszakmentes akciót szerveznek, és erre szólítják fel egész Magyarországot. A tanárnő arra kérte a szimpatizánsokat, hogy mindenki a saját eszközeivel tiltakozzon. A pedagógusok pedig azért mennek az iskolák elé, mert meg akarják védeni az oktatási intézményeket, hiszen jelenleg veszélyben vannak.

Pilz Olivér, Törley Katalin és Pukli István

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára azt mondta, hogy a tiltakozás napján ők palántáznak, kertészkednek és egy fát is elültetnek majd. A szimbolikus faállítás az oktatást jelképezi, a rügyek a diákok, a törzs pedig maga az oktatás, ami nem mindegy, hogy milyen tápanyagot szív magába, és ad tovább a gyerekeknek. Pilz Olivér azt is megjegyezte, hogy a Klik állítólagos megszüntetése csupán arra szolgál, hogy csökkentse a pedagógusok tiltakozásának támogatottságát.

Akik nem tudnak egyetlen iskola elé sem kivonulni, viszont szimpatizálnak a mozgalommal, azok viseljenek március 30-án kockás inget, esernyős kitűzőt, vagy lógassanak ki kockás anyagot az ablakukba, így jelezve, hogy a Tanítanék mellett állnak. A tiltakozó akció Facebook-eseménye az Intő a kormánynak nevet kapta, eddig 50 iskola jelezte, hogy részt vesz az akcióban.

Itt olvashatsz még többet a pedagógusok helyzetéről:

Exit mobile version