Íme, a világ legrégebbi söre

nlc | 2016. November 11.
Egy 18. századi hajóroncsból került elő a világ legrégebbi söre, a tudósok pedig rekonstruálták az összetevőit. Bár a palack 220 évig pihent a tenger alatt, nemsokára kereskedelmi forgalomba kerülhet a benne lévő sör, és bárki megkóstolhatja.

A világ legrégebbi söröspalackjából kinyert élesztővel rekonstruáltak egy 18. századból származó prémiumkategóriás sört. Bár a söröspalack 220 évig egy hajóroncsban feküdt a tenger mélyén, az üvegből sikerült életre kelteni egy élesztőtörzset, és ennek a segítségével főzték meg újra az italt. Nemsokára tehát a több százéves ízvilág a boltokba kerül, és bárki megkóstolhatja.

 1797-ben, a Kalkuttából induló Sydney Cove nevű brit kereskedelmi hajó a tasmániai partok közelében viharba került, és soha nem érkezett meg Port Jacksonba, a mai Sydney-be. Elsüllyedt az összes rakományával, többek között a börtöngyarmatra szánt italokkal együtt. Nemcsak sör, de bor, gin és brandy is volt a fedélzetén, sörből pedig mindjárt kétféle: egy olcsóbb és rosszabb ízű, és egy másik, prémiumkategóriás a magasabb beosztású tisztségviselőknek. Ennek a jó minőségű sörnek egy palackja egyébként a Queen Victoria Museumban is látható, ez a világ legrégibb söre.

A legtöbb sörrajongó azonban nem elégedne meg a palack látványával, hanem meg is kóstolná azt, de erre eddig nem volt lehetőség. Most azonban a több száz éves palackból életre keltették az élesztő mikroorganizmusait, és ezzel valósággá vált a nagy lehetőség: újrafőzni a világ legrégebbi sörét. A 18. századi élesztőt és a sörben kimutatott további baktériumokat először azonosították, majd sört főztek belőle úgy, hogy egy kétszáz éves receptet követtek.

És, hogy milyen lett? Állítólag pont olyan, mint amilyennek egy korabeli forrás is leírja: édeskés, friss, de nem túl vad. Egyelőre még csak néhány palack készült el belőle, de hamarosan a boltokba kerül az így készült ódon sör, amelyet a hajótörés melletti Preservation szigetről Preservation Ale-nek neveztek el. Állítólag egy bemutató főzdét is építenek majd, és ha minden jól megy, a bevételből egy kiállítóhelyet csinálnának azon a kis szigeten, ahol a 18. századi hajótöröttek partra vergődtek.

A legénység tagjai közül is sokan túlélték a hajótörést, nemcsak a rakomány. A tengerészek egy csoportja csónakkal vágott neki a Bass-szorosnak, de a partok közelében újabb szerencsétlenség történt, zátonyra futottak. Innen gyalog mentek tovább Sydney felé, olyan területeken keresztül, ahol addig fehér ember nem járt. A 17 tengerészből mindössze hárman érkeztek meg.

Még több sörökről: 

Exit mobile version