Bukhatják a cafeteriát az iskolai dolgozók

nlc | 2016. November 14.
Sok iskolai dolgozó elveszítheti a béren felüli juttatásokat, mert az iskolák államosítása miatt hamarosan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazottai lesznek.

Azok az önkormányzati dolgozók vihetnek kevesebb pénzt haza, akik hamarosan Klik-alkalmazottak lesznek – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez elsősorban az alacsony keresetű iskolai dolgozókat érinti, mint a portások, takarítók, gondnokok vagy karbantartók. Van olyan budapesti tankerület, ahol már bejelentették: a dolgozók jövőre már nem számíthatnak a béren kívüli juttatásokra.

Az egyik ilyen iskolában a takarítók nyolcvanezer forintot keresnek, e mellé kaptak eddig havi nyolcezer forint cafetériát, Erzsébet utalvány formájában. Nem olyan nehéz elképzelni, hogy ez mekkora csapás, hiszen a fizetésük egytizedétől esnek így el.

A Klik azt közölte, hogy ez nem egységes lépés, tankerületenként változhat, hogy a dolgozóktól elveszik-e a cafetériát, vagy meghagyják. Ugyanis a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról ők maguk dönthetnek költségvetésük függvényében

A Klik szerint egyébként az államosítás szóhasználat téves, mert az iskolaépületek tulajdonosai továbbra is az önkormányzatok maradnak, a tankerületi központok csak a működtetési feladatokat veszik át. Mindezt úgy állítja a Klik, hogy az ingatlanok vagyonkezelő jogai is átkerülnek hozzájuk. Valójában mindent ők döntenek el, ők mondják majd meg, hogy  mi lesz az iskolában, és mi lesz az iskolával, nem az önkormányzat.

Alkalmazottak írták a Klikről

Még több a Klikről:

Exit mobile version