Aktuális

Százmilliókat fizethet ki a Klik szegregáció miatt

Hatvanhárom roma tanuló indított pert a Klik ellen, szegregált iskolai oktatás miatt. Összesen több mint kétszázmiliót szeretnének.

Szegregált oktatás miatt perli a Kliket, az iskolát és a helyi önkormányzatot 63 gyöngyöspatai cigány tanuló. A szerdán Egerben kezdődött perben összesen 209 millió forint kártérítést követelnek, tanulónként félmilliót minden tanév után, amit szegregált osztályban voltak kénytelenek tölteni – írja a  Heol.hu.

Százmilliókat fizethet ki a Klik szegregáció miatt

A perigény alapjának a Kúria tavaly márciusi döntését tartják, ami szerint a gyöngyöspatai cigány diákok egy részét jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatás kaptak, és ezért a Klik a felelős.

A beadvány szerint a szegregáció miatt hosszú távú, egész életükre szóló hátrány érte őket, mert “elvették tőlük a továbbtanulás, a munkaerő-piacon való helytállás” esélyét.

A per előkészítésében az Eötvös Loránd Tudományegyetem joghallgatói, valamint önkéntes ügyvédek vettek részt, a perképviseletet ingyen látják el. Az alperesek – a Klik, a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskola és a helyi önkormányzat – a kereset teljes elutasítását kérték. Szerintük, ha járna is kártérítés, az reálisan legfeljebb a jelenlegi követelés tíz százaléka lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top