Ezért drágul a csokoládé, a kávé és a sör

nlc | 2017. Január 18.
Meglepő okot találtak a legnépszerűbb élvezeti cikkek, mint a csokoládé, a kávé és sör áremelkedésére. A dráguláshoz bizony nem kis mértékben járul hozzá a klímaváltozás. Mégis hogyan? Mutatjuk a részleteket.

A klímaváltozás nemcsak a tengerek vízszintjét emeli, a környezetet változtatja meg, egyidejűleg óriási hatást gyakorol a növénytermesztésre is. 

A ClimateWatch jelentése szerint a klímaváltozás jelentősen megviseli Amerikában a komlótermesztést. Az aszályok rendkívül megnehezítik a sörfőzdék dolgát, ráadásul a sörgyártás alapjául szolgáló kiváló minőségű víz mennyisége is csökkenhet.

Jelenleg Indonéziában és Ghánában adottak a legjobb környezeti feltételek a kakaóbab termesztéséhez. Ugyanakkor az utóbbi években jóval kevesebb terményt regisztráltak, ami a jövőben még inkább visszaszorulhat. A legnagyobb csokoládégyárak már saját meteorológussal tanulmányoztatják az időjárást. Úgy vélik ugyanis, ha kellően felkészülnek a klímaváltozásra, csökkenthetik a termés miatt kieső bevételeiket.

Az elmúlt évben pedig tanulmánnyal bizonyították, a kávétermesztés területe a világon közel a felére csökkent a klímaváltozás következtében. A kávé a világ minden területén népszerű élvezeti cikk, ugyanakkor a kieső termelés, a magas kereslet jelentős drágulást von maga után – írja a Pénzcentrum.

Exit mobile version