Gasztro

A klímaváltozás ezeket a kedvenc ételeidet drágíthatja meg

Talán nem is gondolnád, de téged is érinthet a klímaváltozás. Ráadásul ott, ahol nem is számítanál rá.

A klímaváltozás, a globális felmelegedés nemcsak a tengerek szintjének megemelkedését jelenti, hanem együtt járhat azoknak a tápláléknövényeknek a kipusztulásával vagy megritkulásával, amelyeket akár minden nap fogyasztasz.

A klímaváltozás ezeket a kedvenc ételeidet drágíthatja meg

Csokoládé
A boldogsághormonok forrása ideális esetben 100-250 méterrel a tengerszint felett növekszik, ez pedig 2050-re akár 450-500 méteres magasságig húzódhat fel. Azonban a legtöbb kakaót szállító Ghánában vagy Elefántcsontparton kevés ilyen magasságú földterület van.

Kávé
A kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott élvezeti cikk a világon. A klímaváltozással olyan gombák és mikrobák szaporodhatnak el, amelyek tönkreteszik a termést. Az afrikai kávéexportőr országokban várhatóan 65-100 százalékos hozamcsökkenéssel kell számolnunk. Igen, jól látod, elérheti akár a 100 százalékot is, azaz megszűnhet az ottani termesztés, ha túlságosan magasra emelkedik az átlagos hőmérséklet.

Mandula
Az elkövetkező 30 évben a termés 20 százalékkal csökkenhet, ez pedig azt jelenti, hogy jelentősen emelkedhet ennek a csonthéjasnak az ára.

Krumpli
Az emelkedő felszíni hőmérséklet miatt az Andokban burgonyatermelésből élő gazdák kénytelenek voltak magasabb területekre vetni a köretnek valót. Azonban ez sem lesz megoldás néhány tíz év múlva, pedig gondoljunk csak bele, mennyire krumplicentrikus lett a világ!

Tehát a klímaváltozás valós veszélyt jelent, még akkor is, ha azt reméljük, hogy ez nem fog beleszólni a mindennapjainkba.

Olvass tovább környezetvédelem témában!

Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top