Egyedülálló ókori műkincsek egy török kamionban

nlc | 2017. Február 08.
Csúnyán felültettek egy török kamionost, aki 300 euróért csempészett felbecsülhetetlen értékű ókori kincseket, de a NAV munkatársai megtalálták a rejtett árut.

Sajtótájékoztatón jelentette be a rendőrség, hogy a világon egyedülálló ókori kincseket találtak egy török kamionban az M5-ös autópályán. A kamiont egy ötven éves török férfi vezette, akinél a vezetőfülkében, egy szatyorban 14 antik aranynak vélt pénzérmét, valamint az ülés alatt egy rézedényt és további réztárgyakat találtak, illetve további 101, különböző alakú, méretű, ábrákkal ellátott, antiknak tűnő tárgyra bukkantak.

Római aranyérmék Néró korából – Fotó: police.hu

A rendőrség szakértőkhöz fordult, akik megállapították, hogy a tárgyak a közel-keleti térségből származhatnak – asszír, sumér, perzsa eredetűek, már amelyik eredeti. A lefoglalt műtárgyak közül az eredeti urartui bronzkincs becsült értéke 80 millió forint, a római aranyérméké közel 4,5 millió forint.

Urartui katona sírja

A szakértők szerint a  bronztárgyak az ókori Urartu királyságból – a mai Törökország és Örményország területéről – valók, az időszámításunk előtti 9-7. századból. Egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harci szekér alkatrészei, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. A fémtárgyakon látható földlerakódás nagyon hasonló mindegyiken, ami arra utal, hogy ugyanarról a lelőhelyről áshatták ki őket.

Bronz üst – Fotó: police.hu

A lefoglalt tárgyakat a sofőr Törökországban, Isztambulban vette át 2016. szeptember 26-án azért, hogy azokat 300 euróért Lengyelországba szállítsa. A régiségek ellenőrzése során kiderült, hogy egyetlen nyilvántartásban sem szerepelnek, nem hiányoznak sem múzeumból, sem magángyűjteményből.

Ékírásos szobor – Fotó: police.hu

Hamis a baba

A régiségek között vannak olyan hamisítványok is – például pecséthengerek, kőedények, szobrok –, amelyek megtévesztésre alkalmasak, és eredetiként történő piacra bocsátásuk esetén együttes értékük meghaladhatná a 100 millió forintot. A szakértő véleményében kifejtette, hogy a világon egyedülálló leletegyüttest foglaltak le a NAV és a BKMRFK munkatársai.

Csengettyűk – Fotó: police.hu

A leletek a Szépművészeti Múzeumban kerültek megőrzésre, a csempészről a  Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség dönt majd.

Fotó: police.hu

 

Exit mobile version