Aktuális

Leszokás helyett dohányt sodor a magyar

A vonzó statisztikák mögött csupaszok a tények: igaz, hogy kevesebb cigi fogy, viszont több dohányt veszünk.

 Tavaly több mint 7,9 milliárd szál cigarettát, szivart és szivarkát értékesítettek Magyarországon, ami jócskán elmarad a korábbi évek átlagától – írja a napigazdasag.hu. A visszaesés hátterében azonban nem a tömeges leszokás, hanem a fogyasztói magatartás változása áll: dobozos cigaretta helyett inkább dohányt vesznek az emberek.

 A fogyasztási dohányból tavaly valószínűleg rekordmennyiség, vagyis 5700 tonna fogyott, mindez 1 grammos, keményre tömött szálakkal számolva 5,7 milliárd szál cigaretta sodrására volt elegendő. Az ezzel együtt számolva összesen 13,6 milliárd szál cigaretta csak 1,4 milliárddal múlja alul a megelőző év fogyasztását.

 Mindeközben bőven akad dolguk a NAV szakembereinek: tavaly csaknem másfélszer annyi csempészcigarettát foglaltak le, mint 2013-ban. Ez szám szerint több mint 100 millió szál cigarettát jelent. Úgy tűnik, a csempészek is alkalmazkodnak a fogyasztói szokások változásához: a feketepiacról 26 tonna dohányt kellett kivonni, szemben a 2013-as 4,5 tonnával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top