Egészség

Veszélyesebb az e-cigi, mint az igazi?

Amerikai tudósok szerint a teljesen felhevített és mélyen belélegzett e-cigaretta mérgező formaldehidet termel, ami akár tizenötször veszélyesebbé teszi a rák kialakulása szempontjából, mint amilyen a hagyományos cigaretta.

Az e-cigaretták nikotinból és mesterséges ízesítőkből álló folyadékot melegítenek fel, használói az így felszabadult gőzt lélegzik be. Ez a valódi cigizésre emlékeztető élmény sokak szerint segíthet leszokni a dohányzásról. Mások viszont amiatt aggódnak, hogy olyan szabályozatlan eszközök kerülnek a piacra, amelyek károsak lehetnek az egészségre.

A Portlandi Állami Egyetem kutatócsoportja egy géppel tesztelte az e-cigaretta füstjét – mind alacsony, mind magas hőfokon – annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyi formaldehid termelődik a folyadék melegítése során. Amikor az e-cigaretta alacsony, 3,3 voltos feszültségen működött, nem találtak formaldehidet a gőzben. Amikor azonban a legmagasabb, 5 voltos feszültségen melegítették az e-cigarettában található folyadékot, több formaldehidet találtak, mint amennyit a hagyományos cigaretták termelnek.

Azaz egy olyan felhasználó, aki napi három milliliter e-cigaretta-folyadékot szív el magas feszültségen, mintegy 14 milligramm formaldehidet lélegez be, formaldehidfelszabadító anyagok formájában. Egy olyan dohányos esetén, aki naponta egy doboz hagyományos cigarettát szív el, a bevitt formaldehid mennyiség három milligramm. Azaz a 14 milligramm formaldehidet belélegzők esetén a rák kialakulásának veszélye akár 5-15-ször is magasabb lehet, mint a hosszú ideje dohányzók körében.

Peter Hajek, a Londoni Orvostudományi és Fogorvosi Egyetem szakembere szerint a kutatás nem a valós körülményekre reflektál, mivel szerinte az e-cigarettát használó emberek nem melegítik túl a folyadékot, mert az egy fanyar ízű száraz slukkot eredményezne, ezt inkább elkerülik. A szakember úgy gondolja, természetes, hogy az e-cigaretta nem annyira egészséges, mint például tiszta hegyi levegőt szívni, de jóval egészségesebb, mint a dohányzás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top