Három napon belül életbe léphet Amerikában a beutazási korlátozás

nlc | 2017. Június 27.
Az amerikai legfelsőbb bíróság jóváhagyta a beutazási tilalmi rendelet egyes részeit. A döntéssel megnyílt a lehetőség Trump előtt: korlátozhatja a nem amerikai állampolgárok beutazását Szíriából, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből.

Az amerikai legfelsőbb bíróság feloldotta a tiltást Donald Trump amerikai elnök bevándorlási rendeletének bizonyos részeiről, így a testület döntése nyomán 72 órán belül, már csütörtökön életbe lépnek az átmeneti beutazási korlátozások.

A március elején kelt rendeletet két alsóbb fokú bíróság szinte azonnal felfüggesztette, és a Fehér Ház fellebbezését két szövetségi fellebbviteli bíróság is elutasította. A legfelsőbb bíróság azonban hétfőn délelőtt azonnali hatállyal érvényesnek nyilvánította a rendelet legfőbb részeit, köztük a menedékkérelmek elbírálásának 120 napra történő leállítását, és a menekültek befogadását is felfüggesztik ennyi időre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csütörtökön már nem engedik repülőre szállni az Egyesült Államok felé a hét, többségében muszlimok által lakott ország állampolgárait, és a meglévő vízumaikat is visszavonják. Ugyanakkor a legfelsőbb bíróság érvényben hagyta az alsóbb fokú bírósági döntések azon passzusát, amely lehetővé teszi a rendelet elleni fellebbezést mindazoknak, akiknek rokonai élnek az Egyesült Államokban. A rendelet egészének mérlegelését a nyári vakáció után, október elején kezdi meg a testület.

A döntést természetesen üdvözölte Donald Trump, de közleményben adott hangot elégedettségének a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca is.

Az ellenzék Amerika-ellenes támadásról beszél

Egy sor ismert demokrata párti politikus, valamint több, a bevándorlás liberalizálását szorgalmazó szervezet és aktivista azonban hétfőn azt ígérte, hogy folytatja a harcot a rendelet ellen. Tom Perez, a Demokrata Párt országos bizottságának elnöke azt mondta, hogy az elnöki rendelet változatlanul az ország “vallási szabadsága ellen irányuló, alkotmányellenes és Amerika-ellenes támadás”.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet amerikai irodájának vezetője, Margaret Huang szerint a rendelet nem annyira “óvja bárkinek is a biztonságát”, mint inkább “ártatlan emberek millióit démonizálja, továbbá aggodalmat és bizonytalanságot kelt azokban, akik az Egyesült Államokba szeretnének utazni rokonlátogatásra, dolgozni vagy tanulni, majd utána haza is térnek”.

 

Exit mobile version