Kátránytól feketéllő helyiségben darabolták a penészes húst

nlc | 2017. Július 27.
Gasztrohorrorba illő állapotokat találtak a NÉBIH ellenőrei egy Somogy megyei húsüzemben.

Alig két hónapja kapott engedélyt marha- és sertéshús darabolására, valamint húskészítmény- és előkészített hús előállítására az a Somogy megyei üzem, ahol az elmúlt hetekben tartott ellenőrzést a Nébih. A helyszínre érkező szakembereket elhanyagolt, tisztítatlan körülmények fogadták. A csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben hamutól, kátránytól fekete volt.

húsüzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük. A feketeöltözőben található egyik mosdókagylóban fürdőszobai szanitert, egy másik mosdókagylóban belevezetett kondenzvizet, az árufogadó térben sörösüvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök.

A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor 28 termékkel szemben merült fel kifogás. 27 tétel esetében nyomon követési hiányosságot, 1 tételnél erős penészedést állapítottak meg a szakemberek. A Nébih elrendelésére összesen 3826,5 kg tömegű húsáru ártalmatlanítása történt meg.

A nyomon követés hiányosságai miatt 3 tétel esetében vált szükségessé a kereskedelmi forgalomból való visszahívás.

Az egységben tapasztalt alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok következtében a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a húsüzem tevékenységének felfüggesztését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja tevékenységét.

Exit mobile version