Gasztro

Koszos húsüzemet zártak be Budapesten

Fővárosi és Pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak az undorító körülmények között tárolt húsból.

Egy fővárosi húsüzlethez kapcsolódó egységben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A helyszínen mintegy 6,5 tonna, nem nyomon követhető terméket foglaltak le az ellenőrök, valamint – többek között higiéniai problémák miatt – felfüggesztették az egység tevékenységét.

Az egységben semmilyen nyomon követési rendszert sem vezettek, így a termékek eredete nem volt bizonyítható. Az ellenőrök továbbá több higiéniai problémát is találtak az ellenőrzés során: a padozat, az oldalfalak és a mennyezet több helyen sérült, koszos, repedezett volt. A fűszerek tárolására és kimérésére használt helyiségben a munkapult erősen szennyezett volt, a mérleg koszos és rozsdás.

A termékek jellegének megfelelő elkülönített tárolást sem oldották meg minden esetben, valamint az eszközfertőtlenítő nem működött. Az ellenőrzés idején a húsok bontására használt helyiségben a maximálisan megengedett 12°C helyett, 15°C volt.

A dolgozók részére kialakított öltöző és szociális helyiség szintén koszos volt, továbbá hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei.

Az egységben a termékek készítésekor, az előírásoktól eltérően, fagyasztott alapanyagokat is felhasználtak. Az ellenőrök 55 tétel jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert (sonkát, kolbászt, pácolt félkész termékeket) foglaltak le, összesen mintegy 6500 kg mennyiségben. Az egységből fővárosi és Pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak.

A szakemberek a higiéniai és nyomon követési hiányosságok miatt az egység tevékenységét felfüggesztették, valamint elrendelték a termékek forgalomból történő visszahívását.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Az érintett egység adatai elérhetők ezen az oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top