Evakuálják a hurrikán sújtotta Saint Martin szigetéről a magyarokat

nlc | 2017. Szeptember 11.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására. Kilenc állampolgárról tudnak, alapvetően párokról, akiket ki kell menteni.  

A miniszter közlése szerint valamennyi érintett magyar szeretné elhagyni a hurrikán által letarolt szigetet. Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot, Szijjártó Péter elmondása szerint az egyik párral személyesen is kapcsolatban van, és kapnak tőlük értékes információkat. 

Megjegyezte azt is, hogy délután egy órakor Hágában a holland külügyminisztériummal lesz egyeztetés az evakuálási folyamatról, talán akkor megtudnak többet is. Náluk, illetve az evakuálásba most bekapcsolódott francia hatóságoknál a magyar állampolgárok adatait, elérhetőségeit regisztrálták, és kérték őket, hogy amint lehetőségük van, hozzák el őket.

A magyar külügy emellett egy amerikai hajózási vállalkozással is kapcsolatban van, amelynek egy hajója ki tudott kötni a szigeten, illetve a minisztérium utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán. A miniszter tájékoztatása szerint a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek erőteljesen megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt a szigeten.
Hozzátette, hogy az ügy megoldása eddig a legnehezebb azok közül, amelyekkel szembesültek, de azon vannak, hogy megoldást találjanak.

Exit mobile version