Milliókkal húzta le az államot 16 tánctanár

nlc | 2018. Február 15.
Mintegy nyolcszáz olyan diák után vett fel támogatás két tánciskola, akik sosem jártak táncórára, vagy csak néhány hétig álltak kapcsolatba az intézményekkel. Az értük járó milliókból terepjárókat vettek a csalók.

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja az ügyész azt a tizenhat pedagógust, akik két tánciskola több mint nyolcszáz nem létező diákja után az évek alatt hatvanegy millió forint állami támogatást vettek fel jogtalanul.

A vádirat lényege szerint a táncművészeti múlttal rendelkező nyíregyházi házaspár 2008-ban alapított egy korlátolt felelősségű társaságot, amely létrehozott két alapfokú táncművészeti iskolát a megyében. Az ilyen iskolák az alapítójuktól és az államtól kapott normatív pénzügyi támogatásból működnek. Az állami támogatás akkor jár, ha a diákok valóban részt vesznek egész évben az oktatásban, tanügyi nyilvántartásaikat pedig megfelelően vezetik.

800 kitalált diák után igényeltek támogatást a tánciskolák

2011–2013 között az alapító vádlottak és a két iskola igazgatója a tényleges oktatásban részesülő diákokon túl további több mint nyolcszáz tanulóra is igényeltek támogatást, akik egyébként nem is jártak egyáltalán a tánciskolába, vagy legfeljebb egy-két hónapig szalagavató táncot tanultak. Az igazgatók és a tanárok az ilyen, ténylegesen nem tanuló diákok után is vezették az osztálynaplót és az egyéb nyilvántartásokat. Ezekben azt tüntették fel, hogy a diákok a tanórákon jelen voltak, és le is osztályozták őket.

A nem létező diákok után az iskolákat alapító házaspár hatvanegy millió forint állami támogatást kapott jogtalanul, amit részben készpénzben felvettek, részben luxusterepjárók lízingelésére fordították.

A házaspár a teljes összegért felel a vádirat szerint, míg a pedagógusok azon diákokra járó támogatásért, akiknek az iskolába járását valótlanul leigazolták.

A nyomozás során ingatlanokat zároltak, így van esély az okozott vagyoni hátrány megtérülésére.

Az alapítókra és az egyik igazgatóra az ügyész végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, míg a többi pedagógus esetében felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést. Az ügyész azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottakat a pedagógus foglalkozástól – írja az ügyészség.

Exit mobile version