Mégsem engedi el a kamara az 5000 forintos tartozásokat

nlc | 2018. Május 02.
Az MKIK főtitkára szerint nem is lenne joguk erre, sőt ők követnének el mulasztást, ha ilyet tennének.

Az elmúlt hetekben minket is meglepetésként ért, amikor Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) új elnöke a tisztújító küldöttgyűlés után azt nyilatkozta: elengedheti a kamara azok tartozását, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kötelező kamarai regisztrációs díjat. Csoltó azt mondta, az évi 5000 forint „nem akkora tétel”, ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára, Dunai Péter szerint azonban ez lehetetlen, erre ugyanis egyszerűen nincs joga a BKIK-nak, de még nekik, az MKIK-nak sem – írja az Átlátszó.hu

A kamarai hozzájárulás megfizetésének kötelezettségét a kamarai törvény rendeli el, ezért nemcsak hogy egy területi kamarának, de még az MKIK-nak sincs joga elengedni. Éppen ellenkezőleg, mivel a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás adók módjára behajtandó, a területi kamarának kötelessége a NAV részére átadni behajtásra, és amennyiben ezt nem teszi meg, akkor követ el mulasztást

– idézi Dunait a portál. Ezzel tehát biztossá vált, hogy az 5000 forintos kötelező kamarai hozzájárulást senkinek nem engedik el.

A területi kamaráknak a hozzájárulásokból beérkező pénz 10 százalékát kell átutalniuk az MKIK-nak, ahol minden évben kimutatást készítenek erről. Az Átlátszó.hu megnézte ezeket az adatokat, és kiderült, hogy a szabály 2012-es bevezetése óta 14 milliárd forintot fizettek be a vállalkozások.

Az azonban, hogy ezt a pénzt pontosan mire költik, nem teljesen világos. Korábban az RTL Híradó szerette volna megtudni a választ erre a kérdésre, a BKIK viszont 3-5 millió forintot kért a válaszért, mondván, hogy a kérés teljesítéséhez 2-3 munkatárs 2 hónapos munkájára lenne szükség.

Exit mobile version