Egy nő parancsol az Egyesült Államok 800 ezer katonájának

Hegedűs Bence | 2018. Október 17.
Mától egy nő vezeti az Egyesült Államok legnagyobb katonai parancsnokságát, irányítása alá közel nyolcszázezer katona és százezer civil munkatárs tartozik.

Jelentős nap a mai az Egyesült Államok hadseregének történetében. Mától ugyanis Laura J. Richardson altábornagy irányítja a hadsereg legnagyobb parancsnokságát, a 776 ezer katona és 96 ezer civil munkatárs felett rendelkező Forscomot.

Laura J. Richardson 16 évesen szerezte meg pilótajogosítványát, a hadseregbe 1986-ban lépett be helikopterpilótaként, miután részt vett a tartalékos tisztképző programban, és azt alhadnagyként fejezte be.

Laura J. Richardson itt még a háttérben – forrás: Mark Wilson/Getty Images

Ezek után már nem volt megállás a ranglétrán: 1992-ben már századparancsnok volt, 1997-ben beiratkozott a vezérkari akadémiára. Irakban zászlóaljparancsnokként szolgált, akárcsak férje. A CNN megjegyzi, hogy férje vezérőrnagy, vagyis Richardsonénál alacsonyabb a rangja.

2004-2006 között már a hadsereg műveleti vezetője volt, 2011-ben dandártábornoknak nevezték ki, innen pedig már csak egy ugrás volt, hogy 2013-ban vezérkarifőnök-helyettes legyen. Tavaly nevezték ki a Forscom parancsnokhelyettesévé, idén pedig parancsnokává.

Exit mobile version