Ezeket ne posztold a Facebookra, ha nem szeretnéd, hogy kirúgjanak!

Suhajda Zoltán | 2018. November 10.
A közösségi oldalak szerepe annyira megnőtt, hogy egy-egy félresikerült poszt akár az állásunkba is kerülhet.

Hat embert kirúgtak a Ryanairtől, mert képet posztoltak arról, hogy a reptér padlóján alszanak, miután a légitársaság nem tudott nekik szállást foglalni – a cég szerint a közösségi médiában megjelent, földön fekvő alkalmazottakat ábrázoló fotó megrendezett volt. Igaz, ezt a szakszervezet sem tagadja, de állítják, nem voltak megfelelőek a körülmények.

A közösségi médiában viharos sebességgel terjedő fotók és bejegyzések miatt nagyon észnél kell lenni, mit osztunk meg a munkánkról. Könnyen előfordulhat, hogy a munkáltató lájk helyett felmondással reagál. Olyan eseteket gyűjtöttünk össze, amikor – jogosan vagy jogtalanul, de – kirúgás lett egy-egy Facebook-bejegyzés vége.

Ha lógsz a munkából, legalább ne posztolj róla

Az egyik első európai kirúgás a Facebook miatt Svájcban történt csaknem tíz évvel ezelőtt. Egy biztosítótársaság alkalmazottja betegszabadságra ment arra hivatkozva, hogy a migrénje miatt képtelen monitor előtt dolgozni, és sötét szobában kell pihennie. A munkáltatója azonban észrevette, hogy a nő otthon facebookozott. Arra hivatkozva rúgták ki, hogy visszaélt a cég bizalmával, bár a nő szerint kémkedtek utána.

Hasonló indoklással mondtak fel a szociális minisztérium egyik munkatársának Új-Zélandon. Tania Dickinson büszkén kiírta a Facebookra, hogy ő nem más, mint „egy nagyon drága levélnehezék”, és „nagy szakértője az időpazarlásnak, a felelősség áthárításának és az irodaszerek ellopásának”. Kereshetett új munkahelyet az őszinte vallomás után.

Ne szidd a főnöködet, főleg, ha az ismerősöd

Igazi balek, aki így jár – mondhatjuk joggal, pedig több ilyen is történt már. Egy Lindsay nevű nő a bejegyzésében azt írta, hogy utálja a munkáját, a főnöke egy perverz idióta, aki mindig szarságokkal bízza meg, és ez az egész teljesen kiakasztja.

Az őszinte poszthoz a nő főnöke is hozzászólt: „Azt hiszem, elfelejtetted, hogy ismerősök vagyunk.” Majd megkérte, hogy másnap már ne menjen be dolgozni.

Állítólag az is megtörtént, hogy valaki kiírta a Facebookra, mekkora seggfej a főnöke, és véletlenül betagelte őt is…

A tanárok még nagyobb veszélyben

A tanárok Facebook-posztjai is gyakran kiverik biztosítékot, hiszen gyerekekkel foglalkoznak, nekik kellene jó példát mutatniuk, ezért a megnyilvánulásaikat nagyobb figyelem kíséri. Egy észak-karolinai tanár például az érdeklődési köréhez azt írta, kis disznókat tanít a város legnyomorultabb iskolájában. Miután az igazgató tudomást szerzett a véleményéről, a kirúgását javasolta.

Ashley Payne angoltanárnak az került az állásába, hogy kitett magáról egy fényképet, amelyen egy pohár borral és egy korsó sörrel pózol. Nem az iskolában, hanem mint utóbb kiderült, egy privát európai körutazáson készült a fotó a 24 éves pedagógusról. De ez sem hatotta meg a főnökeit.

Ashley Payne

Magyar dolgozót is rúgtak már ki Facebook-poszt miatt

Két évvel ezelőtt egy szombathelyi munkavállalónak azonnali hatállyal felmondtak, mert a Facebookon kritizálta a vasárnapi munkavégzést. Az akkor már 13 éve a vállalatnak dolgozó férfi a Nyugat.hu cikke szerint azt írta:

Lakhelyemen csak két jó hétvégi programot kellett félretennem emiatt, de legalább ki vagyok pihenve. Kb. átaludtam a szombatot, hogy vasárnap hajnalban újra frissen és munkára kész állapotban tudjak megjelenni.
Mivel hirtelen, előre nem látható okokból megnövekedett a megrendelés. Még jó, hogy lelkiismeretes kollégáim és jómagam magunkénak érezzük a munkáltatónk gondjait.
Jó lenne, ha embernek néznének minket is, és nem gépnek.

A férfi arról is írt a bejegyzésében, hogy így még több dolgozót fog elveszíteni vállalat, és feltette a kérdést: „Jó irányba halad vajon a szekér?” A munkáltató arra hivatkozva vált meg tőle, hogy a dolgozók még munkaidőn kívül sem kelthetik a cég rossz hírnevét.

Nincs külön online és offline életünk

Ormós Zoltán internetjogász szerint egy ehhez hasonló esetben nem egyértelmű a kirúgás. A munka törvénykönyve kimondja ugyan, hogy a dolgozó nem sértheti munkaadója jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit, ugyanakkor a munkavállaló véleménynyilvánításhoz való joga csak súlyos esetben korlátozható. Ezt a két szempontot kell összehozni, ami minden esetnél más és más.

Ráadásul azt is mérlegelni kell, gyakoriak-e az efféle megnyilvánulások, vagy csak hirtelen felindulásból született a bejegyzés. Ám ha például valaki arról posztol, hogy a cége vezetői hozzá nem értő barmok, a termékek pedig drágák és silány minőségűek, könnyen előfordulhat, hogy új állás után kell néznie.

Simán a főnök szidása sem jár azonnali kirúgással, ez még általában belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Más kérdés, hogy milyen kilátásai maradnak a munkavállalónak egy beszólós poszt után. Főleg akkor, ha a felettese is az ismerőse, és első kézből szerez tudomást a bejegyzésről. Az internet szerint ilyenkor kirúgás helyett valószínűbb egy köztes szankció, fegyelmi vagy figyelmeztetés.

Az viszont nem igazán számít, milyen széles körben teszi közzé a megnyilvánulását az ember. Még akkor is bajba kerülhet, ha csupán tíz ismerőse látja a posztot, vagy egy zárt csoportban írogat arról, milyen szörnyű a munkahelye, mert könnyen továbbterjedhetnek az információk. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ami online történik, az nincs hatással az életünkre, de ez illúzió.

Nincs már olyan, hogy online és offline, de az idősebbek ezt gyakran elfelejtik. Ami a weben vagy a közösségi oldalakon történik, annak ugyanúgy megvannak a jogi kihatásai

– mondta Ormós Zoltán.

Vagyis mindig gondoljuk meg kétszer, mit posztolunk a Facebookra, pláne, ha a munkánkról írunk.

Exit mobile version