Kiderült, mennyivel keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál Magyarországon

Kránicz Bence | 2019. Március 26.
Új kutatás készült a nők helyzetéről a munka világában.

Még mindig jelentős eltérések vannak a férfiak és a nők fizetései között. A jelenség nem egyedi, az Európai Unió országaiban átlagosan 16 százalékkal kisebb a nők keresete a férfiakéhoz képest. A legkisebb, 10 százalék alatti eltéréseket Luxemburgban, Belgiumban, Szlovéniában és Lengyelországban találták az Eurostat 2017-es adatai szerint, míg a legnagyobb bérszakadék Észtországban, Csehországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában tapasztalható, ahol az 20 százaléknál is nagyobb. Hazánk az átlag közelében található 14 százalékkal.

Jellemzően a magasabb bérkategóriákban a legnagyobb a bérkülönbség, valamint az is jellemző, hogy a nők sokkal kisebb arányban válnak (felső)vezetőkké, mint a férfiak. Kutatásaink alapján itthon a vezetők csupán harmada nő, a cégméret növekedésével pedig még tovább csökken a nők aránya a vezetésben. Míg a legkisebb vállalkozásoknál 34% a női vezetők aránya, addig a legnagyobb, 250 fő feletti cégeknél már csak 15%. Ez azonban nem csak hazánkat jellemzi” – magyarázza Ríz Ádám, az EMPX Solutions tanácsadó cég ügyvezetője. Ők készítették az új kutatást a nők munkaerőpiaci helyzetéről.

Fotó: VOISIN/PHANIE

A kutatás szerint 2018-ban a fizikai dolgozók körében 54 000 forint volt az átlagos nettó bérek közötti különbség (224 000 forint a válaszadó férfiak és 170 000 forint a nők esetében), ám az irodai munkát végző megkérdezettek körében még látványosabb a bérszakadék: a férfiak nettó átlagkeresetéhez képest a nők átlagosan 50 ezer forinttal kevesebbet visznek haza. Érdekesség, hogy az ideális bér esetében is jelentkezik a nemek közötti különbség: a fizikai dolgozóknál a férfiak 371 000 forinttal lennének elégedettek, míg a nők már 249 ezerrel beérnék. Az irodai dolgozók esetében a mintában szereplő nők 309 000 forintos bért szeretnének, míg a férfi válaszadók 432 000 forintos juttatásra tartanának igényt.

Exit mobile version