Észak-Korea pénzt követel az elhunyt amerikai diák ápolásáért

Vad Rózsa | 2019. Április 25.
Kétmillió dolláros számlát nyújtott be Észak-Korea Otto Warmbier „ápolásáért”. A számla Washingtonban van, kiegyenlítése kérdéses.

Kim Dzsong Un kétmillió dollárt követel a börtönében kómába esett amerikai diák, Otto Warmbier 2017-es gyógykezeléséértírta a The Washington Post. A számlát azelőtt adták át az észak-koreai diplomaták, mielőtt az amerikai diákot hazaengedték.

Warmbier pár nappal később meghalt.

(AFP PHOTO)

A számla létezését sem az Egyesült Államok, sem Észak-Korea tisztségviselői nem hozták nyilvánosságra. A lap két informátora szerint a Warmbier hazaszállítását intéző diplomata Trump elnök tudtával megállapodott az orvosi számlák kifizetéséről. A számlát továbbküldték a pénzügyminisztériumba, az azóta is ott van. Nem tudni, hogy az amerikai kormányzat átutalta-e a pénzt, és hogy Donald Trump és Kim Dzsong Un eddigi két csúcstalálkozóján beszéltek-e erről.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

„Nem fűzünk megjegyzést túszokról szóló tárgyalásokhoz, ezek ezért voltak eddig sikeresek a jelenlegi kormányzat idején” – írta a The Washington Postnak küldött e-mailjében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Otto Warmbier ohiói diákot 2016-ban letartóztatták, mert egy phenjani szálloda faláról leemelt és eltett magának egy propagandaanyagot. Tettéért mint „államellenes ellenséges cselekedetért” 15 év kényszermunka volt a büntetése. 15 hónap után engedték haza, miután kómába esett, néhány nap múlva pedig meghalt. Agykárosodása volt.

Trump szerint Kim Dzsong Un nem tudott az amerikai diákról.

Exit mobile version