Mostantól tilos ittasan drónt vezetni Japánban

nlc | 2019. Június 13.
Egy most elfogadott törvény értelmében akár egy év börtönbüntetést is kaphat, aki részegen drónt reptet.

Elfogadták a drónok ittas vezetéséről szóló törvényt Japánban – írja a BBC híre alapján a HVG.hu. Az új jogszabály értelmében 800 ezer forintnak megfelelő jen pénzbírsággal és akár egy év szabadságvesztéssel is sújtható az, aki 200 grammnál nehezebb gépeket reptet ittasan.

Fotó: Unsplash

A bíróság súlyos, akár 1,3 millió forintos bírságot szabhat ki a felelőtlenül trükköző pilótákra is. Emellett betiltották az engedély nélküli repülést a japán és amerikai hadi repterek közelében is.

A most elfogadott törvény kiegészíti Japán korábbi intézkedését, amellyel az atomreaktorok és a 2020-as olimpia helyszínei körüli reptetést szabályozták. Drónokat jelenleg csak nappal, a tömegektől és a repterektől távol, maximum 150 méteres magasságban szabad reptetni Japánban.

A drónok szabályozása nem csak a Távol-Keleten téma: az EU májusban fogadott el egy 2020-ban életbe lépő rendeletet, amely kötelezné a gépek regisztrálását. Mindeközben olyan technológia fejlesztések valósulnak meg, amelyek lehetővé teszik, hogy internetes rendeléseinket akár már 30 percen belül házhoz hozzák az automata drónok.

Exit mobile version