Elfelejthetjük a szilveszteri tűzijátékot?!

K. Z. | 2019. December 29.
Nagyon szép a tűzijáték, de talán nem ér annyit, amilyen árat néhányan fizetnek érte.

Eddig is sokan gyűlölték a petárdázást, bár a tűzijátékkal kevesebbeknek volt bajuk. Ugyanakkor minden évben történik csúnya baleset, így most már törvénymódosítási javaslat is kéri, hogy felejtsük el ezt a fajta szórakozást.

Az emberek egészségéért és a háziállatok biztonságáért kezdeményezzük a tűzijáték és a petárda használatának teljes körű betiltását” – írják a kezdeményezők, akik utóbbi esetében vélhetően komolyabb ellenőrzésre és büntetésekre gondolnak, hiszen petárdázni ma is tilos. Kiemelték: a szakszerűtlen használat miatt rendszeresen keletkeznek tüzek, amelyek jelentős anyagi és egészségügyi károkkal is járhatnak. A háziállatok pedig a zaj- és fényhatásoktól sokkot kaphatnak, emiatt megszökhetnek és el is pusztulhatnak. A nagy mennyiségben kilőtt rakéták ráadásul jelentősen hozzájárulnak a települési szmog kialakulásához – tették hozzá, és kétségtelenül van igazság ebben, még ha olyan szép is a végeredmény…

Miskolc és Tata máris megelőzte a korát. Az északi régió legnagyobb városának polgármestere vasárnap jelentette be, hogy az állatok védelmében idén nem tartanak önkormányzati tűzijátékot, Tata pedig az első város volt tavaly, ahol a vadludak érdekében beszüntették ezt a szokást.

Az alapvető szabályokat idén a rendőrség is közzétette. Petárdát birtokolni és felhasználni az év minden napján, így szilveszter éjjelén is tilos – emlékeztetnek. Az ezt megszegőkkel szemben szabálysértési eljárás indul, és akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Néhány fontos jó tanács a rendőrségtől az egyéb pirotechnikai eszközökhöz:

Forrás: MTI/Police.hu

Exit mobile version