nlc.hu
Aktuális

Petárdázás szilveszterkor

Szilveszter: a petárdázók százötvenezer forintos büntetést is kaphatnak

Magyarországon változatlanul tilos petárdát birtokolni és felhasználni, szabálysértés, és százötvenezer forintba is kerülhet. Természetesen, miként Fülig Jimmy mondta Rejtő Jenő-klasszikusában, „nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani”, így a petárdázók mellé sem, de tavaly mégis több száz bírságot szabtak ki. A tűzijáték mehet – szigorú szabályok mellett.

Tehát Magyarországon tilos a petárda, bírságolnak érte, elég sok baleset történt korábban, végtagok roncsolódtak, hallások károsodtak, haláleset is történt, vasúti kocsi gyulladt ki, az emberek látása volt veszélyben… Mivel a családunkban öt macska és három kutya van, nem különösebben vérzik a szívem a petárda-tilalom miatt, de haladjunk tovább a szabályok ismertetésével.

Itthon a tűzijáték lehetséges, ám csupán szigorú korlátok mellett. Persze, Európában például nagyon sokan szeretnék a tűzijáték betiltását is, számos internetes petíció fut a környezet és az állatok védelmére hivatkozva.

Petárdákat árulnak szilveszterre Krakkóban 2021. december 30-án

Petárdákat árulnak szilveszterre Krakkóban 2021. december 30-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Art Service)

A tűzijátékok esetében az a döntő, hogy a terméket melyik úgynevezett pirotechnikai osztályba sorolta a jogszabály:

  • Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, feltétel, hogy alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járjanak, például ilyen a torta gyertya, vagy a világító röppentyű. Az első kategóriából a tizennégy évet betöltött is vásárolhat, a másodikból a 16 évet betöltött, maximum egykilós össztömegig.
  • A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell, de csak nagykorú vásárolhatja meg. Ebben a körben gondoljunk a közepes kockázattal járó, a nagy és nyílt területeken beizzítható klasszikus tűzijáték rakétákra. Itt a fel nem használt, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket a szilvesztert követő öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amit ő köteles térítésmentesen visszavenni.
  • A 4. osztály a nagy kockázatú, erős hatóanyag tartalmú tűzijáték, ezt már csak pirotechnikus vásárolhatja és működtetheti, és érvényes felhasználási engedélyre van szüksége.

Csak hivatalos kereskedőtől

Nagyon fontos, csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk, mert ha valakinek olyan késztetése van, hogy például egy autó csomagtartójából, aluljáróból vásároljon az egyértelműen illegális árustól, saját és családja biztonságát veszélyezteti. Az engedélyt az árusoknak jól láthatón ki kell tenniük.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

A tűzijáték is veszélyes lehet

A hatóságok tavalyi összegzése szerint több helyszínen a tűzijátékok maradéka és annak környezete égett közterületen, míg égő fák, bokrok, tuják miatt is többször riasztották a tűzoltókat, égtek még kukák, szeméttárolók, autó is kigyulladt, sőt társasházi lakás nyitott ablakán is berepült egy rakéta – az ott lakók legnagyobb rémületére.

A megvásárolt tűzijátékot nem szabad a kocsiban hagyni, mert az idő előtt elindult tűzijátéktól nemes egyszerűséggel kiégett az autó (megtörtént eset). A tűzijátékokat értelemszerűen sem fűtés, sem tűzhely, sem benzin, gázolaj, hígító közelébe nem lehet tárolni, gyerektől, háziállattól pedig elzárni.

A tűzijátékokat nem szabad megbontani, átalakítani, működési elvük, hogy elégnek és ezzel megsemmisülnek, bármilyen átalakítás változtat ezen és balesetet, tüzet okoz. De akkor sem szabad már használni, ha víz, vagy pára érte.

Minden pirotechnikai terméknek van egy használati utasítása, ez tartalmazza, hogy hova kell helyezni, hol kell meggyújtani, milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani tőle. Ezt mindig olvassuk el és tartsuk is be. Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre. Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől.

A szilveszteri tűzijátékokat szabadtéren lehet felhasználni. Ez lehet a saját kertünk, vagy akár közterület. A társasház erkélye azonban nem számít közterületnek. Azt is mondják szakemberek, inkább engedjük be a kint tartott kutyákat, macskákat és kapcsoljuk be nekik a tévét, hogy kevésbé hallják a durrogást.

Már árulják a tűzijátékokat

Szerdától, azaz a mai naptól lehet vásárolni, az érintett vállalkozások szerint a tavalyihoz képest körülbelül harmadával lesz drágább az ilyen irányú szilveszteri mulatság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top